{}

Gezond eten is de norm in Ziekenhuis Gelderse Vallei

07 July 2022

Gestoofde zalmfilet, maaltijdsalade couscous en een broodje gegrilde groente met hummus. Zomaar een greep uit de menukaart van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het ziekenhuis, dat zich al sinds 2016 het Voedingsziekenhuis van Nederland mag noemen, werkte de afgelopen 2 jaar hard aan het aanpassen en verduurzamen van het voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee geeft het ziekenhuis invulling aan de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ dat het in 2020 ondertekende, aansluitend op het Nationaal Preventieakkoord.

In de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord staat dat alle Nederlandse ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. Ziekenhuis Gelderse Vallei besloot deze doelstelling versneld uit te voeren. Voorzitter raad van bestuur Marjolein de Jong: ‘We weten dat goed eten, naast voldoende bewegen en slapen, een belangrijke voorwaarde is voor een goede gezondheid. Dat geldt voor mensen die ziek zijn of herstellen van een operatie, maar ook voor mensen die willen voorkomen dat ze ziek worden. Ziekenhuis Gelderse Vallei investeert daarom al tientallen jaren in het toepassen van goede voeding in de zorg. Het versneld behalen van deze doelstelling is dus een logische stap. De extra kennis en ervaring die we de afgelopen 2 jaar hebben opgedaan delen we breed, zodat anderen ervan kunnen leren. Zo willen we bijdragen aan een gezonder Nederland.’

Stimuleren gezonde keuzes te maken

Het ziekenhuis heeft niet alleen het aanbod veranderd, maar stimuleert patiënten, bezoekers en medewerkers ook gezondere keuzes te maken. Zo rekent het ziekenhuis vanaf nu in het personeelsrestaurant geen btw meer op de prijs van groente en fruit. Marjolein de Jong: ‘Er werken ruim 2600 mensen bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. Goed eten helpt hen fit en vitaal te blijven. We vinden dat de gezonde keuze ook goed betaalbaar moet zijn en daarom hebben we dit besloten.’

Optimaal werken aan herstel

De koks bereiden deze gerechten dagelijks in de keuken van Ziekenhuis Gelderse Vallei, zodat deze altijd vers zijn. ‘Dat is bijzonder voor een ziekenhuis’, vertelt Azzouzi. ‘Patiënten waarderen ons eigen voedingsconcept ‘Zorg met Goede Voeding’ enorm. Dat is waar het uiteindelijk ook om gaat. Onze patiënten de mogelijkheid geven goed te eten zodat ze optimaal kunnen werken aan hun herstel.’
Met dit voedingsconcept werkt het ziekenhuis ook aan duurzaamheid. ‘We gebruiken streekproducten van lokale producenten, proberen voedselverspilling te verminderen en meer vegetarische opties aan te bieden.’

Voorhoedeziekenhuis

Het onderwerp gezonde voeding is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen. De groep voorhoedeziekenhuizen bestaat uit 20 Nederlandse ziekenhuizen. Zij behalen nu versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle Nederlandse ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules