Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Gezonde Voeding bij Diabetes Type 2

13 oktober 2017

Kristel Polhuis onderzoekt, als promovendus, hoe diabetes type 2 patiënten hun eetgedrag kunnen verbeteren. De focus ligt op het inpassen van veranderingen in het alledaagse eetgedrag. In het project wordt nauw samengewerkt met diverse zorgorganisaties in Ede.

Het onderzoek

Het project van Wageningen Universiteit richt zich op het verbeteren van eetgedrag bij diabetes type 2 patiënten. Polhuis licht toe: ‘Onderzoeken laten zien dat met een strikt dieet de ziekte in volledige remissie raakt. Helaas zijn de effecten vaak kortdurend en verslechtert de gezondheid weer zodra de onderzoeken afgelopen zijn. Dit onderzoek zet het alledaagse leven van mensen met diabetes 2 centraal. Wat hebben patiënten nodig om het nieuwe eetgedrag daadwerkelijk in te passen in hun alledaagse leven? Met de resultaten van dit onderzoek willen we tools voor patiënten en zorgprofessionals ontwikkelen om gezond eetgedrag in patiënten met diabetes type 2 duurzaam te bevorderen’, aldus Polhuis. Het project sluit goed aan bij Ede FoodStad, door de toepassing van kennis in de praktijk.

Een leertraject diabetes

Naast het leren wat gezonde voeding inhoudt, wordt in dit leertraject aandacht besteed aan hoe je kunt omgaan met verleidingen, uitdagingen en tegenslagen. In de ontwikkeling van het leertraject wordt gebruik gemaakt van ervaringen van patiënten die er zelfstandig in zijn geslaagd hun voeding en bloedsuikerwaardes onder controle te krijgen. Wat waren de succesfactoren van deze patiënten? Daarnaast is er veel aandacht voor de fysieke omgeving. Waar leven de patiënten en welke bronnen hebben zij in hun directe omgeving die hun gezondheid ten goede kunnen komen? 

Netwerkbijeenkomst 

Naast de ervaringen van patiënten willen we de zorgverlening rondom de patiënten optimaal inzetten. Welke zorgprofessionals kunnen op welk moment patiënten ondersteunen in het leertraject? ‘Via de Alliantie Voeding werken we hiervoor samen met de Gemeente Ede, Opella, Ziekenhuis Gelderse Vallei en diverse andere zorgpartijen uit Ede,’ vertelt Polhuis. ‘We streven erna in november een netwerkbijeenkomst te organiseren voor zorg- en beleidsprofessionals. Hier wordt het project toegelicht, kan kennis worden uitgewisseld en worden eerste resultaten gedeeld. Maar bovenal is er veel ruimte voor inhoudelijke input op het project en netwerken.’ 

Samenwerking

Het project wordt gefinancierd vanuit de Edema-Steernberg Stichting. Het internationale consortium bestaat uit een samenwerking tussen Wageningen Universiteit, University of Cagliari (Italië), Hospital del Mar Medical Research Institute (Spanje), huisartspraktijk Veluwse Poort (Ede) en de Alliantie Voeding in de Zorg (Ede). Het project is onder supervisie van prof. dr. Maria Koelen, prof. dr. Marianne Geleijnse, dr. Ir. Laura Bouwman en dr. Sabita Soedamah-Muthu. 

Contact: Kristel Polhuis (kristel.polhuis@wur.nl), MSc Promovendus aan Wageningen Universiteit



Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}