Inzet Eetscore in transmurale zorgpaden

12 april 2018

Met de inzet van de Eetscore in de transmurale zorg kunnen voedingspatronen inzichtelijk en bespreekbaar worden gemaakt. De Alliantie Voeding in de Zorg start een project om de inzet van de Eetscore in de transmurale zorg te optimaliseren en zo een gezonder eetpatroon te bevorderen bij mensen met een chronische ziekte.

ZonMw ondersteunt dit project via het programma ‘Kwaliteit van Zorg: Ondersteuning Kwaliteitsinstituut’.


Voeding bij chronisch ziekte

In 2014 hadden 8,2 miljoen mensen in Nederland een of meerdere chronische ziekten. Voedingsadviezen worden hierbij vrijwel niet ingezet. Terwijl met goede voeding gezondheidswinst kan worden behaald. Een gevalideerd meetinstrument als de Eetscore maakt voedingspatronen inzichtelijk en bespreekbaar in de zorgpraktijk. Zo kan voedingsadvies in de behandeling worden toegepast, naast medicatie, bewegen, stoppen met roken. Met dit ZonMw project wordt de Eetscore toepasbaar gemaakt in de zorgketen.

                                      
Brede toepassing

Dit Alliantie-project bouwt verder op het onderzoek van Wageningen University & Research en de pilotprojecten die reeds in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten brengt brede expertise in over voedings- en dieetadvisering en ten aanzien van richtlijnen.


Aanpak

Om tot succesvolle implementatie en uitrol van de Eetscore voor het geven van voedingsadvies in transmurale zorgpaden zijn drie pijlers gedefinieerd:

  1. Communicatie van voedingsadviezen - Via kwalitatief en kwantitatief onderzoek worden wensen rondom voedingsadvies in kaart gebracht.
  2. Proof of Principal study – systematische evaluatie van de implementatie in de ketenzorg bij een geselecteerde patiëntgroep / bij mensen met hypertensie.
  3. Kennisdelen – afstemming met relevante beroepsgroepen, zorgorganisaties en patiëntengroepen.

Over de Eetscore

Wageningen University & Research, ontwikkelde en valideerde de Eetscore. De Eetscore beoordeelt in welke mate iemand voldoet aan de Richtlijnen Goede Voeding. Uit onderzoek blijkt de Eetscore een valide middel om bij de gemiddelde Nederlandse bevolking het voedingspatroon te analyseren. Na het invullen van de korte digitale vragenlijst krijgen mensen een persoonlijk advies om gezonder te eten. Ze kunnen zelf kiezen met welke componenten ze het eerst aan de slag gaan.


Contact: Anne Slotegraaf, Wageningen University


Bron: Nieuwsbrief Alliantie Voeding in de Zorg

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid