Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Kick-off Leertraject Diabetes type 2

15 December 2017

27 november jl. vond de Kick-off van het 'Leertraject Diabetes type 2 ' plaats in Ede. Wetenschappers, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers kwamen samen om te praten over gezonde voeding bij diabetes type 2 en de plannen van het promotie-onderzoek.

De avond werd georganiseerd door Wageningen University, de gemeente Ede en de Alliantie Voeding in de Zorg. Onder de aanwezigen waren de Diabetes Vereniging Nederland, het Diabetes Fonds en ook vele lokale professionals, waaronder diëtisten, buurtsportcoaches, POH-ers, huisartsen, experts van gemeente Ede, en diverse professionals uit Ziekenhuis Gelderse Vallei en Opella. Doel van de avond was zowel het presenteren van de onderzoeksplannen, als ook wetenschappers, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers met elkaar in gesprek brengen over voeding bij diabetes type 2.

De avond begon met een gezonde maaltijd verzorgd door Ede aan de Kook. Remy Bemelmans, internist van Ziekenhuis Gelderse Vallei vertelde over de huidige diabetesepidemie in Nederland. Daarbij ging hij in op het belang van leefstijlveranderingen voor diabetes type 2 patiënten en hoe moeilijk deze te bewerkstelligen zijn.

Vervolgens lichtte promovenda Kristel Polhuis het promotieonderzoek toe. Het hoofddoel is een leertraject te ontwikkelen voor mensen met diabetes type 2, dat ondersteunt om  gezonde voeding in te passen in hen dagelijks leven. Hiervoor wordt een salutogene benadering gebruikt. Dit betekent dat de focus met name ligt op factoren die bijdragen aan het stimuleren en creëren van gezondheid. Aansluitend vertelden twee studenten over hun afstudeerscripties binnen het project van Polhuis. Een student onderzocht hoe diabetes type 2 patiënten omgaan met voeding. De andere onderzoekt de percepties en ervaringen van praktijkondersteuners.   

Na de presentaties was er een interactieve sessie, om aspecten die belangrijk zijn om mee te nemen in het onderzoek helder te krijgen. Een belangrijk thema was hoe je mensen met een lager opleidingsniveau bereid krijgt mee te doen aan het onderzoek. Juist deze groep wordt veel getroffen door diabetes type 2. De avond werd afgesloten met een drankje.


(bron: nieuwsbrief Alliantie Voeding december 2017)

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}