No content found for settings panel:
{}

Onderzoek naar associatie tussen dementie en micronutriëntenstatus

06 May 2022

André Janse, klinisch geriater Ziekenhuis Gelderse Vallei en promovendus Wageningen University & Research doet promotieonderzoek naar de associatie tussen dementie en micronutriëntenstatus. Hij vertelt hierover en over de toepassing van voedingskennis in de zorg voor de oudere patiënt.

‘Ik doe promotieonderzoek naar de associatie tussen dementie en micronutriëntenstatus, zoals vitamine D, vitamine B12, foliumzuur en magnesium. Voor dit onderzoek gebruik ik een grote database die ik met behulp van een AIO, studenten en collega’s van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research (WUR) heb opgebouwd. De database bevat de geanonimiseerde gegevens van meer dan 3.500 oudere patiënten. Alle medicatiegegevens, diverse lichaams- en laboratoriumparameters, aanvullende testen en goed omschreven cognitiediagnoses staan erin. Hierdoor kunnen we verbanden onderzoeken tussen nutriënten, micronutriënten, diagnoses en de medicatie’, vertelt André Janse.

Onderzoek naar voeding en medicatie

Dezelfde database, PAnDeMics genoemd, wordt ook benut voor het onderzoek van de assistent in onderzoek die promoveert op het gebied van voeding, ouderen en polyfarmacie (het gebruik van meerdere medicamenten). André Janse: ‘Vanuit mijn connectie met WUR begeleid ik deze assistent in onderzoek en andere afstudeerstudenten.’

Meer aandacht voor voeding bij oudere patiënten

André Janse geeft aan dat er de afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor de eiwit- en energie-inname bij opgenomen geriatrische patiënten. Hij vertelt: ‘Dat is te danken aan een groot klinisch onderzoek waarin we de eiwitinname bij opgenomen ouderen onderzochten.’

Ziekenhuis Gelderse Vallei past de kennis uit dat onderzoek in haar zorg toe. André Janse: ‘Nu krijgen alle klinische patiënten op de afdeling geriatrie standaard energie- en eiwitverrijking en wordt voor elke patiënt de diëtist geconsulteerd. Aan de hand van de bestelgegevens van het ziekenhuismaaltijdsysteem Zorg met Goede Voeding is het met de afdeling diëtetiek gelukt om vrijwel realtime de eiwitinname te meten. Hierdoor kunnen we op patiëntniveau bijsturen. Door het maaltijdservicesysteem van het ziekenhuis kan je ervan uit gaan dat je een redelijk betrouwbare schatting hebt van de inname. Bovendien weten de verpleegkundigen ook dat voeding belangrijk is, hoe ze daarmee om moeten gaan en wanneer welke ondersteuning gewenst is.’

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}