Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Start werken met digitale voedingslijst

22 September 2020

De verpleegafdelingen van Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn gestart met de digitale voedingslijst. Deze digitale versie vervangt de eerder gebruikte papieren lijst. Hierdoor gaat het registreren beter en efficiënter. Er wordt nu ook vaker geregistreerd. De zorgverleners kunnen hierdoor nog beter voedingsadvies op maat geven aan patiënten.

Nog sneller bijsturen op voedingsbehoefte patiënten

De digitale voedingslijst wordt ingezet bij patiënten die onder consult zijn bij de diëtist, of wanneer de verpleegkundige of arts dit nodig vindt. De verpleegkundigen en zorgassistenten registreren dagelijks wat deze patiënten hebben gegeten.

‘We zien een duidelijke meerwaarde in de dagelijkse zorg voor patiënten’, vertelt diëtist Henrike Heerink. ‘De digitale voedingslijst is een onderdeel van het maaltijdservicesysteem At Your Request van Sodexo, waardoor de maaltijd automatisch in de lijst staat. Naast de geleverde maaltijden en tussendoortjes die besteld zijn, kunnen we ook de meegebrachte maaltijden vanuit thuis of de sondevoeding registreren. Op die manier ontstaat er een volledig beeld van de werkelijk gegeten hoeveelheid en de hoeveelheid in calorieën en grammen eiwit. Daar kunnen we onze behandeling ook beter op afstemmen. We zien ook dat verpleegkundigen nu gedurende de dag beter kunnen zien hoe het met de eiwitinname van de patiënt staat. Ze schatten dan in of de patiënt nog wat extra moet bestellen. Dat is echt maatwerk.’

Verpleegkundige Deborah Borgmeyer van de afdeling ouderengeneeskunde beaamt dat: ‘De inname van voeding en dus ook voedingsstoffen wordt nu heel duidelijk weergegeven. Het systeem berekent namelijk automatisch de voedingswaarden, zoals eiwitinname, en telt dit gedurende de dag op. Hierdoor kan ik de werkelijke inname goed vergelijken met de dagelijkse behoefte. Als ik zie dat het nog niet helemaal goed gaat, kan ik meteen actie ondernemen. Heeft een patiënt na de lunch zijn eiwitinname van die dag nog lang niet gehaald? Dan bespreek ik dat met de zorgassistent. Die kan dan voor de patiënt een extra bakje kwark bestellen.’

‘De digitale voedingslijst ondersteunt mij ook in mijn verpleegkundige professionaliteit’, vervolgt Deborah. ‘Als ik het nodig vind dat we de voedingsinname van een patiënt bijhouden, kan ik dat direct starten. We registreren nu ook objectiever. Bij elke maaltijd geven we aan hoeveel van de maaltijd daadwerkelijk is opgegeten, bijvoorbeeld ¼ of ½. Hierdoor kunnen we de informatie over voeding per patiënt nog beter overdragen aan collega’s van de volgende dienst. En tijdens de artsenvisite is het makkelijker om de betreffende informatie goed te bespreken met de arts en de patiënt.’


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}