Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Vernieuwde MRI-faciliteit voor voedings- en klinisch onderzoek

02 November 2020

Met het intakelen van een nieuw MRI-apparaat is op 17 oktober een belangrijke stap gezet in de realisatie van een state-of-the-art MRI-faciliteit in Ede. Wageningen University & Research (WUR) en Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) realiseren daarmee een unieke faciliteit voor vernieuwend voedingsonderzoek en hoogstaande diagnostiek.

De aanschaf van het nieuwe 3 Tesla Magnetische Resonantie Imaging (MRI) apparaat is het vervolg op de gezamenlijke investering in de huidige 3T MRI-faciliteit. Deze werd in 2011 bij ZGV geplaatst als onderdeel van de Alliantie Voeding in de Zorg, waarin WUR en ZGV samenwerkingspartners zijn. Vervanging van het huidige apparaat gaat niet over één nacht ijs; de nieuwe MRI staat op z’n plek, maar de installatie en training voor gebruik van het geavanceerde apparaat nemen nog enkele weken in beslag. Naar verwachting is de faciliteit vanaf december beschikbaar voor gebruik in onderzoek door kennisinstellingen en bedrijven.

Voedingsonderzoek

MRI-technieken zijn de afgelopen jaren verder verbeterd. Dit model biedt extra mogelijkheden voor vernieuwend voedingsonderzoek, zegt projectleider Paul Smeets, werkzaam bij de afdeling Humane Voeding & Gezondheid van WUR. ‘Deze nieuwe MRI kan sneller beelden maken, met een hogere resolutie en heeft een breder scala aan mogelijkheden. Voor ons onderzoek naar de effecten van voedsel op de hersenen, lichaamssamenstelling (vetverdeling, spiermassa) en vertering brengt dit nieuwe mogelijkheden. Met MRI kan het ‘gedrag’ van voedingsmiddelen in de maag gevolgd worden. Met de nieuwe MRI gaan we inzoomen op specifieke processen, zoals de afbraak van eiwit in de maag. De kennis die we via ons onderzoek opdoen, kan door bedrijven worden toegepast bij de ontwikkeling van voedingsproducten. Op deze manier kunnen we gezamenlijk een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van maatschappelijke uitdagingen zoals obesitas.’

Klinisch onderzoek en diagnostiek

In nauwe samenwerking met Humane Voeding & Gezondheid voert ZGV via het Reuk & Smaakcentrum, onderzoek uit naar reuk- en smaakstoornissen. Dankzij inzet van de MRI kan in de toekomst het ziekteverloop beter worden voorspeld en het succes van behandelingen zoals geurtraining beter worden ingeschat. ZGV zal de nieuwe MRI ook inzetten bij prostaatonderzoek en via Sports Valley bij onderzoek naar (top)sportblessures.

Gerlinda Reijnoudt, afdelingsmanager Radiologie ZGV, noemt het sterke magnetische veld van de nieuwe MRI als groot voordeel ten opzichte van de twee andere 1,5 Tesla MRI-apparaten die ZGV heeft staan. Reijnoudt: “Met het sterkere signaal krijgen we kleine details nog beter in beeld. Hierdoor kunnen we hele kleine spierscheurtjes bij sportblessures beter zien, maar kunnen we bijvoorbeeld ook een meer betrouwbare diagnose stellen bij prostaatonderzoek. Dankzij snellere metingen duurt onderzoek ook korter, wat zowel voor de patiënt als voor ons een groot voordeel is.’


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}