Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Voeding, ook bij Covid-19 patiënten, tijdens én na IC

17 April 2020

Covid-19 patiënten kunnen onverwacht snel achteruitgaan en blijven soms weken op de IC aan de beademing. Dat vraagt om een specifieke voedingsaanpak. Arthur van Zanten, intensivist bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en onderzoeker naar de effecten van voeding tijdens en na IC-opname, weet daar alles van. ‘Juist bij patiënten die extreem lang op de IC liggen, is voeding tijdens én na de IC-opname extra belangrijk voor hun herstel.’

Vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Voedingsziekenhuis, doet Arthur van Zanten al meer dan 10 jaar voedingsonderzoek op de IC. Voor verschillende onderzoeken naar de rol van voeding en bewegen in de herstelfase na een IC-opname werkt hij intensief samen met Wageningen University & Research (WUR). Ook onderhoudt hij intensieve contacten met onderzoekers in Europa, de USA en China. Arthur vertelt: ‘De prognose voor herstel op korte termijn is voor IC-patiënten de laatste jaren sterk verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat steeds meer patiënten blijvende gezondheidsproblemen houden na een intense ziekteperiode. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte en duurt voort tot meer dan een jaar na de IC-opname.’

Lange herstelperiode

Na ontslag uit het ziekenhuis volgt voor Covid-19 patiënten een lange herstelperiode thuis, of in een revalidatie- of verpleeghuis. Mogelijk duurt dit tot een jaar na de IC-opname. Juist in deze periode is blijvende aandacht voor voeding en bewegen essentieel. De behoefte aan eiwit en energie is in deze fase nog sterk verhoogd. ‘In Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkelen we op dit moment een Zorgpad Nazorg Covid-19, waarin veel aandacht voor voeding en bewegen zal zijn. Daarnaast zetten we samen met WUR in op onderzoek rondom voeding en Covid-19’, aldus Arthur. Vanuit dit zorgpad zullen we multidisciplinair samenwerken met zorgverleners binnen en buiten Ziekenhuis Gelderse Vallei om deze zorg te realiseren.

Tijdens de herstelperiode is aandacht vereist voor een (tijdelijk) verlies van reuk en smaak, waar veel Covid-19 patiënten last van krijgen na de IC. Dit zijn effecten van het virus op het centraal zenuwstelsel, we weten nog niet hoe lang dit gemiddeld duurt. Het leidt vaak tot een verminderde eetlust, waardoor patiënten geneigd zijn te weinig te eten. Juist tijdens de herstelperiode in de thuissituatie zijn specifieke adviezen en een goede monitoring nodig om voldoende voedingsstoffen in te nemen. De factsheet ‘Reuk- en smaakverlies door Corona - voor zorgprofessionals’ van de Alliantie Voeding in de Zorg kan hierbij helpen. Hierin staan handzame tips, vanuit het Reuk- en smaakcentrum, om de voedingsinname bij Covid-19 patiënten met reuk– en smaakverlies te stimuleren. 

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Lees hier het gehele artikel 


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}