Aanpassing TBC-IGRA test

27 januari 2017

Per medio januari 2017 zal de huidige TBC-IGRA test (QuantiFERON®-TB Gold) vervangen worden door een nieuwe generatie TBC-IGRA test (QuantiFERON®-TB Gold Plus; QFT® Plus). De fabrikant neemt de oude test van de markt omdat de nieuwe QFT® Plus test sensitiever lijkt te zijn bij eenzelfde specificiteit.

Wij informeren u als aanvrager van deze test over deze verandering omdat de uitslagen van de TBC-IGRA analyse iets zullen veranderen.

De nieuwe test bestaat uit 4 (in plaats van 3) afnamebuizen:

  • 1 NIL buis (negatieve controle om de achtergrond van interferon productie bij een willekeurige infectie te corrigeren)
  • 1 mitogeenbuis (positieve controle om aan te tonen dat er voldoende interferon producerende T cellen circuleren)
  • 2 TB specifieke antigeenbuizen

In de nieuwe QFT® Plus test is de TB specifieke antigeenbuis vervangen door 2 buizen.
Het verschil met de oude test zit hem in de TB-specifieke afnamebuis die wordt vervangen door 2 buizen (TB1 en TB2). In de extra TB specifieke antigeenbuis zijn de TB specifieke peptiden ESAT-6 en CFP-10 zo aangepast dat ook CD8+ (TB specifieke) T- cellen geactiveerd kunnen worden. Daarmee zou de test voor mensen die een laag aantal CD4+ T- cellen hebben (HIV/AIDS) of anderszins immuungecompromitteerd, sensitiever zijn.

De uitslag van de test is sterk overeenkomstig met de oude test. De extra buis TB2 zal echter ook gerapporteerd worden. Is TB1 en/of TB2 positief, dan kan gesteld worden dat er T- cellen circuleren die eerder de TB specifieke antigenen gezien hebben en dus dat er sprake kan zijn van een doorgemaakte of latente TB.
BCG-vaccinatie heeft geen invloed op de test; een enkele niet tot het Mycobacterium tuberculosis complex behorende mycobacteriële infectie kan een positieve uitslag geven (M. kansassi, M. marinum en M. szulgai)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Medisch Microbiologisch Laboratorium, Ziekenhuis Gelderse Vallei (via 0318 - 43 40 40) of Dr. E.G. van Lochem, medisch immunoloog (via 088 -  00 55 455).

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid