Belangrijk nieuws over verwijsbrieven
De NZa heeft de regelgeving omtrent verwijsbrieven gewijzigd. Hierdoor hebben chronische patiënten alleen bij de eerste afspraak een verwijsbrief nodig.
Eerste afspraak in het ziekenhuis
Bij een eerste afspraak op de polikliniek heeft de patiënt, zoals gebruikelijk, altijd een verwijzing nodig.
Vervolgafspraken
Als er een vervolgbehandeling plaatsvindt, is de behandelend medisch specialist de verwijzer voor de vervolgafspraak. Ook al is deze vervolgafspraak pas na lange tijd.
De medisch specialist registreert in het EPD dat de patiënt onder behandeling blijft. Bij het maken van een vervolgafspraak kan de ZGV-medewerker zien dat er geen nieuwe verwijsbrief nodig is en zal dus niet om een nieuwe verwijsbrief van de huisarts vragen.
Nieuwe verwijsbrief
Als de medisch specialist de behandeling afrondt en de patiënt terugverwijst naar de huisarts, krijgt de huisarts hiervan bericht in de ontslagbrief. Als de patiënt daarna opnieuw klachten krijgt en verwezen wordt, is een nieuwe verwijsbrief nodig.
Controle door zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars controleren ziekenhuizen steeds strenger op de aanwezigheid van verwijsbrieven. Zonder verwijsbrief vindt geen vergoeding plaats. Daarom kan de patiënt (met een nieuwe klacht) pas een afspraak maken als de verwijsbrief is ontvangen. Met alleen een ZD-nummer kan er geen afspraak gemaakt worden.
Wij verzoeken u vriendelijk om zo spoedig mogelijk na het uitgeven van het ZD-nummer de verwijsbrief te verzenden. Dit is met name belangrijk bij poli’s met korte toegangstijden (bijv. bij verwijzingen voor Focuszorg) en voor specialismen die de verwijzingen triageren voordat er een afspraak gemaakt kan worden (bijv. MDL).