Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Beste ziekenhuis van Nederland in voeding

26 May 2016

De wijze waarop Ziekenhuis Gelderse Vallei omgaat met voeding voor patiënten is de beste van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat staat in een studie in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid die maandag 23 mei is gepresenteerd. Aan het onderzoek heeft 96% van de ziekenhuizen meegedaan.

De helft van de ziekenhuizen registreert de voedselinname van de patiënt niet. Tijdige actie bij patiënten die te weinig eten is hierdoor veel moeilijker. Dit blijkt uit onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding, in opdracht van het ministerie van VWS, naar voedingsconcepten in de Nederlandse ziekenhuizen.

Volgens de Stuurgroep is er in ziekenhuizen veel aandacht voor een goed en gezond voedingsaanbod, al ziet zij wel aanknopingspunten om het voedingsaanbod in ziekenhuizen te verbeteren. Naast registratie van de voedselinname noemt de Stuurgroep nog vier punten. Zo biedt 70 procent van de ziekenhuizen alleen tussendoortjes aan bij patiënten die ondervoed zijn of een risico op ondervoeding hebben. Volgens de Stuurgroep is het voor een patiënt in het ziekenhuis 'bijna onmogelijk om uit alleen de drie hoofdmaaltijden voldoende eiwit en andere voedingsstoffen binnen te krijgen'. Daarvoor is het aanbieden van tussendoortjes 'essentieel'.

Verder blijkt uit het onderzoek dat negen van de tien ziekenhuizen vaste eetmomenten hanteren, terwijl flexibiliteit hierin meer aansluit bij de behoefte van de patiënt.

Optimale voedingszorg

De Stuurgroep concludeert dat ziekenhuizen de laatste jaren veel goede stappen hebben gemaakt richting optimale voedingszorg. Zo is de warme maaltijd bij driekwart van de ziekenhuizen verplaatst naar het einde van de middag. De helft van de ziekenhuizen biedt een aangepast voedingsaanbod aan voor speciale doelgroepen zoals kinderen, ouderen en kankerpatiënten.

De Stuurgroep definieerde de meest optimale en minst optimale situatie. Meest en minst 'optimaal' is gebaseerd op maximale en minimale flexibiliteit, keuzevrijheid, service en aandacht voor voedingswaarde, procesverbetering, kosteneffectiviteit en patiënttevredenheid.

Ziekenhuis Gelderse Vallei had met 90 procent de grootste overeenkomst met de meest optimale situatie, gevolgd door het Medisch Spectrum Twente met 83 procent en het IJsselland ziekenhuis met 80 procent.

Maaltijdservice 'At Your Request'

Ziekenhuis Gelderse Vallei is al in 2012 gestart met de maaltijdservice At Your Request, in samenwerking met Sodexo. Hierbij bepalen patiënten zelf hoeveel ze eten, wat ze eten, met wie en op welk moment van de dag ze dat doen.

Eiwitrijke snacks

In samenwerking met Wageningen Universiteit doet het ziekenhuis onderzoek op voedingsgebied. Dat leverde onder meer de introductie op voor eiwitrijke snacks voor met name oudere patiënten. De eiwitrijke tussendoortjes zijn goed voor de conditie en het herstel van de oudere patiënten.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}