Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Energiebalans en lichaamssamenstelling rondom een operatie

14 October 2016

Een breed onderzoeksteam van Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelders Vallei combineert nu onderzoek naar energiebalans rondom de operatie met onderzoek naar lichaamssamenstelling en spiermetabolisme: de PEP Balance studie.

Paul Hulshof, projectleider van de studie, licht toe: ‘In dit onderzoek brengen we het energiegebruik vóór, tijdens en ná de operatie in kaart. Een veel voorkomend verschijnsel bij operatie, én bij ondervoeding in het algemeen, is spier- en functieverlies. Onze unieke onderzoekscombinatie maakt het mogelijk te onderzoeken of er een relatie is tussen energiebalans en veranderingen in lichaamssamenstelling en spiermetabolisme. Het onderzoek voeren we uit bij darmkankerpatiënten die een leveroperatie ondergaan om uitzaaiingen in de lever te verwijderen. Juist bij die patiënten verwachten we een hoog energiegebruik en relatief veel ondervoeding en spierverlies. Met dit onderzoek hopen we uiteindelijk de voeding beter te kunnen afstemmen op de hoeveelheid energie die nodig is.’

Samenwerken

‘In het onderzoek werken veel afdelingen samen’, vervolgt Hulshof. ‘Mijn expertise richt zich vooral op het vaststellen van het energiegebruik en de veranderingen in lichaamssamenstelling. Voor de relatie met lichaamssamenstelling en spiermetabolisme is contact gezocht met de groep van Dr. Klaske van Norren, senior onderzoeker. Daardoor is nu Rogier Plas, als PhD student met interesse in het spiermetabolisme, bij het project betrokken. Vanuit Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn chirurgen, anesthesiologen en MDL-artsen betrokken bij het onderzoek. Anesthesioloog Dik Snijdelaar, hoofdonderzoeker binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei, is blij met de samenwerking: ‘Een operatieve ingreep vraagt veel van het lichaam, maar hoeveel dat precies is weten wij nu nog niet. Hopelijk kunnen wij de resultaten van deze studie in de toekomst gebruiken om al vóór de operatie te voorspellen hoeveel de patiënt na de operatie ‘tekort’ gaat komen. Dan kunnen wij de voeding voor en na de operatie hierop afstemmen. Dit zal het herstel van de patiënt ten goede komen.'

Metingen

Voor het onderzoek vragen we 10 patiënten waarbij dikke darmkanker met uitzaaiingen naar lever is geconstateerd. Zij krijgen metingen van 2 weken vóór tot 4 weken na de operatie. Zo wordt het hele operatieve traject in kaart gebracht. ‘We verwachten tot december 2017 metingen te doen. Het energiegebruik wordt zowel in rust, voor de operatie, als tijdens het operatieve herstel gemeten. De lichaamssamenstelling bepalen we met DEXA-scans en impedantie metingen. Daarnaast nemen we tijdens de operatie vet- en spierbiopten uit de buik. Ook krijgt elke patiënt handknijpkracht metingen, bloedafnames, en vragenlijsten over vermoeidheid, eetlust en dagelijkse activiteit. Een heel uitgebreid onderzoek dus,’ aldus Hulshof.

Beter zorg

Hulshof sluit af ‘Het is mooi dat dit soort complexe studies binnen de samenwerking Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit kunnen worden uitgevoerd. We tillen de zorg naar een hoger plan door de voedingswetenschap te integreren.’ ‘Betere zorg bieden aan de patiënt, dat heeft voortdurend onze aandacht’, vult Snijdelaar aan.


Contact: Paul Hulshof, projectleider PEP Balance studie, Wageningen University

Bovenstaand artikel komt uit de nieuwsbrief van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}