IBD-patiënten lopen risico op ondervoeding

11 april 2014

De resultaten van het pilotonderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. In Nederland komt IBD bij circa 3 op de 1000 mensen voor. Onder IBD vallen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. IBD kan de voedingstoestand negatief beïnvloeden. Dieetinterventies richten zich meestal op energie- en eiwitinname en niet op micronutriënten.

Recent is de voedingstoestand en de voedingsinname van patiënten met chronische inflammatoire darmziekten (IBD) in Nederland in kaart gebracht. De resultaten van het pilotonderzoek in Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek.

In Nederland komt IBD bij circa 3 op de 1000 mensen voor. Onder IBD vallen de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. IBD kan de voedingstoestand negatief beïnvloeden. Dieetinterventies richten zich meestal op energie- en eiwitinname en niet op micronutriënten. Doel van dit onderzoek was meer inzicht te krijgen in de voedingsstatus van IBD patiënten, met daarbij ook oog voor micronutriënten.

Op basis van MUST-score, handknijpkracht, micronutriëntstatus in het bloed en de voedingsinname, is de voedingsstatus onderzocht. Daarnaast zijn leeftijd, geslacht, ziektebeeld, ziekteactiviteit, kwaliteit van leven en medicatiegebruik geïnventariseerd.

In totaal hebben 41 personen met IBD, in de leeftijd van 19-74 jaar meegedaan, onder wie 22 met colitis ulcerosa en 19 met de ziekte van Crohn. Vier deelnemers hadden een verhoogd risico op ondervoeding en bij eveneens vier deelnemers was de handknijpkracht onder de referentiewaarde. Daarnaast bleek dat 14 personen een tekort hadden aan vitamine D, drie aan selenium, drie aan foliumzuur, één aan vitamine B12 en één aan magnesium. De micronutriëntconcentraties verschilden niet tussen deelnemers met verschillen in ziektebeeld, MUST-scores en/of handknijpkracht. Foliumzuurconcentraties waren hoger bij hogere ziekteactiviteit en lagere kwaliteit van leven. Gemiddelde vitamine D- en foliumzuurinnames waren lager dan de aanbevelingen. Dit pilotonderzoek laat zien dat patiënten met IBD risico lopen op ondervoeding en dat zij micronutriënten tekort kunnen hebben. Onderzoek naar de nutriëntbehoefte in grotere patiëntenpopulaties is gewenst.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Zorgpad Ondervoeding van de Alliantie Voeding. Daarnaast sluit dit project aan bij het initiatief NutriProfiel. NutriProfiel is een uniek expertisecentrum op het gebied van nutriënten ontwikkeld vanuit de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Op basis van het gemeten nutriëntenprofiel in serum wordt een individueel voedingsadvies-op-maat gegeven.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid