Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Interventiestudie bij ondervoeding

09 March 2017

De studie onderzoekt de effecten van twee soorten medische voeding bij ondervoeding. De focus ligt hierbij op spiergezondheid. De werving van deelnemers vindt o.a. plaats op de poliklinieken van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Nieuw dieetvoedingsproduct

Ondervoeding komt bij ongeveer een op de tien Nederlandse thuiswonende ouderen voor1. In Nederland is het voorschrijven van drinkvoeding een veel voorkomende behandeling tegen ondervoeding. Drinkvoeding kan zorgen voor een verbetering van de voedingstoestand en een stijging in gewicht. In de praktijk blijkt dat de compliance van drinkvoeding echter laag is. Hierdoor worden de beoogde positieve effecten vaak niet bereikt. Het aanpassen van de ingrediënten van de drinkvoeding biedt kansen om de compliance, maar ook de effecten op spierkracht en spiermassa, te verbeteren. Met dit doel is op basis van recente onderzoeken door VitalNext BV een nieuw dieetvoedingsproduct ontwikkeld. Een pre-klinische studie heeft positieve resultaten laten zien op spiergroei. In de ProMO-studie worden de effecten van dit product in bij mensen met (risico op) ondervoeding onderzocht.

Onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 82 deelnemers van 65 jaar en ouder met (risico op) ondervoeding. Deelnemers gebruiken 12 weken lang het nieuwe óf een gangbaar drinkvoedingsproduct. Deelnemers bezoeken drie keer de universiteit. Daar worden meerdere factoren gemeten die met spiergezondheid hebben te maken, zoals vetvrije massa, spieractivatie, handknijpkracht en beenspierkracht. Ook worden, bij mensen die hier apart toestemming voor geven, spierbiopten genomen om te onderzoeken welke verandering op spiervezelniveau plaatsvinden. Het niet geven van deze aparte toestemming staat verdere deelname op geen enkele manier in de weg. Het onderzoek staat onder leiding van prof. Lisette de Groot, hoogleraar voeding van de oudere mens aan Wageningen Universiteit. De studie wordt uitgevoerd door promovendus Pol Grootswagers en onderzoeksassistent Ellen Smeets, met hulp van studenten van de opleidingen Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research en Voeding en Diëtetiek van de Haagse Hogeschool. 

Werving deelnemers

Bij het vinden van geschikte deelnemers zijn meerdere partijen betrokken. Zo wordt op diverse poliklinieken van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate Ziekenhuis gescreend op ondervoeding en gepeild of er interesse is voor deelname. Daarnaast zijn ruim 50 diëtisten in de regio betrokken bij het onderzoek. Zij attenderen cliënten met ondervoeding op het onderzoek. Ook worden advertenties gebruikt en vrijwilligers uit de database van de universiteit aangeschreven om deelnemers te vinden zonder tussenkomst van een zorgprofessional.

Meer informatie over de ProMo - studie

Contact: Pol Grootswagers, promovendus Wageningen University & Research


1. Schilp, J., et al., High prevalence of undernutrition in Dutch community-dwelling older individuals. Nutrition, 2012. 28(11–12): p. 1151-1156.

Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}