Nieuwe dieetbehandelingsrichtlijn Jicht

10 maart 2017

Nicole de Roos, onderzoeker aan Wageningen University & Research en Inez Jans, diëtist nierziekten in Ziekenhuis Gelderse Vallei pakten de vraag op. Inmiddels wordt deze richtlijn breed verspreid onder diëtisten in heel Nederland.

Voeding en Jicht

Vergeleken met medicatie hebben voedingsinterventies een beperkt effect op jicht. Toch wordt aanpassing van de voeding in recente (inter)nationale richtlijnen steeds vaker in de behandeling van jicht opgenomen. Van oudsher wordt gewezen op de invloed van purine bij het ontstaan van jicht. Ook zijn negatieve effecten van grote porties rood vlees en vis bekend. Inmiddels is duidelijk dat niet alle purinerijke voedingsmiddelen een rol spelen. De lijstjes met hoeveelheden purine zijn daarmee niet meer van deze tijd. Nieuw is het belang van suikers: het gebruik van suikerhoudende dranken, vruchtensappen, suikerrijke voedingsmiddelen en honing wordt ontraden. Dit zijn namelijk belangrijke bronnen van fructose, dat in het lichaam wordt omgezet in urinezuur. Ook alcohol, met name de consumptie van meerdere eenheden bier of sterke drank, dient zoveel mogelijk beperkt te worden.
Beide adviezen zijn niet alleen goed ter voorkoming van jicht, ze beperken tevens het risico op een te hoog gewicht /obesitas en hart- en vaatziekten. De literatuur is bovendien duidelijk over het gebruik van fruit: er is geen enkele reden om het gebruik van twee porties fruit per dag omwille van de fructose-inname af te raden. Samenvattend: de Richtlijn Goede Voeding die de basis vormt van de Schijf van Vijf voldoet uitstekend om patiënten met jicht te adviseren over een gezonde voeding.

Dieetbehandelingsrichtlijnen

Dieetbehandelingsrichtlijnen zijn een online uitgave van 2010 Uitgevers. Dieetbehandelingsrichtlijnen voor jicht  zijn primair bedoeld als ondersteuning van het werk van de diëtist. Via een abonnement kan de richtlijn worden ingezien. De Richtlijnen beschrijven de standaardprocessen die diëtisten dienen te doorlopen bij iedere dieetbehandeling.

 Bron: Alliantie Voeding in de Zorg

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid