NTvG over reuk- en smaak kankerpatiënten

10 februari 2017

Reuk en smaak horen een belangrijk aandachtspunt te zijn tijdens de behandeling van patiënten met kanker, omdat zij reuk- en smaakveranderingen kunnen ervaren die invloed hebben op hun eetgedrag en voedingsstatus en daarmee op de effectiviteit van de behandeling.

Bij deze patiëntengroep komen smaakveranderingen vaker voor dan reukveranderingen. Beide verstoringen verdwijnen vaak weer na afloop van de behandeling. De reuk- en smaakveranderingen zijn afhankelijk van individuele factoren, zoals het type kanker en de behandeling daarvan. Hierdoor is het lastig een standaardadvies of -richtlijn te geven die voor iedere patiënt ingezet kan worden. Artsen moeten verstoringen van het reuk en smaakvermogen erkennen en bespreekbaar maken, en de patiënt op maat adviseren. Dit laatste kan ondersteund worden door gebruik van een gevalideerde vragenlijst, waarmee persoonlijke voorkeuren van patiënten op het gebied van voeding in kaart gebracht kunnen worden. Zo kunnen de zorgverlener en de omgeving van de patiënt op zijn of haar wensen inspelen.

Lees hier het volledige artikel uit het NTvG.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid