Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Onderzoek voeding en zwangerschapsdiabetes

04 september 2015

Promovendus Moniek Looman van Wageningen Universiteit onderzoekt de rol van voeding bij zwangerschapsdiabetes. Voor de GLIMP 1 studie verzamelde ze gegevens uit patiëntendossiers van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Nu werkt ze, samen met het onderzoeksteam, aan de GLIMP 2 waarin metingen worden gedaan bij zwangere vrouwen.

Zwangerschapsdiabetes

Net als in de rest van Nederland, neemt ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes de laatste jaren toe. Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke ziekte die in het tweede trimester kan ontstaan. Zwangerschapsdiabetes verhoogt het risico op het krijgen van een macrosoom (groot) kind. Dit kan moeilijkheden opleveren tijdens de bevalling. Daarnaast hebben zowel moeder als kind een grotere kans om later type 2 diabetes te ontwikkelen. Voeding speelt een belangrijke rol in het behandelen van zwangerschapsdiabetes. Over de precieze rol van voeding is echter nog veel onduidelijkheid. Mogelijk speelt ook de voedingsinname en nutriëntstatus van vrouwen vóór de zwangerschap een rol.

GLIMP 1: de gevolgen

‘We wilden eerst inzicht krijgen in de gevolgen van zwangerschapsdiabetes: zowel tijdens de zwangerschap als op de lange termijn,’ vertelt Moniek. ‘In de GLIMP 1 studie verzamelden we gegevens uit patiëntendossiers en vulden patiënten een vragenlijst over leefstijl in. GLIMP staat voor Gestational diabetes and LIfestyle Measurements during Pregnancy. De resultaten van de GLIMP 1 ben ik nu aan het analyseren. Wel heb ik op het Europees Congres van Epidemiologie afgelopen juni al een posterpresentatie van de voorlopige resultaten gepresenteerd. Het blijkt dat zwangerschapsdiabetes vooral de kans op een macrosoom kind vergroot. Ook zagen we dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes, die hiervoor met insuline werden behandeld, een 25% verhoogd risico hebben op het krijgen van type 2 diabetes ná de bevalling (in gemiddeld 6 jaar). Bij de vrouwen die met voedingsadvies behandeld werden zagen we dit niet terug.’

GLIMP 2: de rol van voeding

In de GLIMP 2 studie kijken we naar voeding tijdens de zwangerschap. Mogelijk speelt voeding een rol bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Voor dit onderzoeken nodigen we vrouwen uit die zwanger willen worden én een verhoogd risico hebben om zwangerschapsdiabetes te krijgen. Vrouwen zonder verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes die zwanger willen worden, worden als controlegroep meegenomen. Met vragenlijsten hopen we meer inzicht in de rol van voedingsinname vóór, tijdens en na de zwangerschap te krijgen. Ook worden vitaminen en mineralen bepalingen in het bloed gedaan. Daarnaast worden ook factoren meegenomen zoals gewicht en gewichtstoename tijdens de zwangerschap, beweging, roken, alcoholgebruik etc. Zo proberen we een totaalplaatje krijgen van de gehele zwangerschapsperiode.

Samenwerking

Door deze unieke samenwerking wordt de schat aan klinische gegevens waarover het ziekenhuis beschikt ingezet voor onderzoek om de zorg voor patiënten nog verder te verbeteren. In dit onderzoek wordt nauw samengewerkt met onderzoekers prof. Edith Feskens en dr. Anouk Geelen van Wageningen Universiteit en gynaecoloog Rahul Samlal en internist Rik Heijligenberg van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Voor de bloedafnames wordt via NutriProfiel® samengewerkt met Jacqueline Klein Gunnewiek en Michiel Balvers. Inmiddels zijn we ook bezig het onderzoek uit te breiden naar het Rijnstate en Slingeland ziekenhuis.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}