Oudere ziekenhuispatiënten krijgen energie- en eiwitverrijkte voeding

28 februari 2014

Uit onderzoek naar voedingsinname bij patiënten van 65 jaar en ouder blijkt namelijk dat vrijwel alle oudere patiënten te weinig eiwitten en energie binnen krijgen. Door patiënten standaard energie- en eiwitverrijkte tussendoortjes aan te bieden verwacht het ziekenhuis een verbetering van de voedingsinname.

De patiënten van de afdeling ouderengeneeskunde in Ziekenhuis Gelderse Vallei die worden behandeld door de klinisch geriater, krijgen sinds kort energie- en eiwitverrijkte tussendoortjes aangeboden. Uit onderzoek naar voedingsinname bij patiënten van 65 jaar en ouder blijkt namelijk dat vrijwel alle oudere patiënten te weinig eiwitten en energie binnen krijgen. Door patiënten standaard energie- en eiwitverrijkte tussendoortjes aan te bieden verwacht het ziekenhuis een verbetering van de voedingsinname.

Belang van eiwitten en energie

Geriater André Janse: ‘Het blijkt dat oudere patiënten te weinig energie en eiwit binnenkrijgen, tot wel tweederde van de dagelijkse behoefte. Dit komt vooral doordat ziekte de eetlust vermindert. Voor kwetsbare ouderen is het effect van dit tekort extra groot. Als een oudere te weinig eiwitten eet wordt bijvoorbeeld spierweefsel afgebroken. Hierdoor komt het zelfstandig functioneren van de patiënt in gevaar.
De tekorten komen bij heel veel oudere patiënten voor. Daarom hebben we besloten om bijna alle patiënten die op de afdeling ouderengeneeskunde door een geriater worden behandeld, de energie- en eiwitrijke voeding aan te bieden. Het gaat om zo’n 400 patiënten per jaar. Voor sommige patiënten met nierziekten en patiënten die langere tijd vrijwel niets meer hebben gegeten, is dit niet geschikt. Zij krijgen andere voedingsadviezen.’

Cater with Care

Het onderzoek waaruit blijkt dat oudere patiënten te weinig eiwitten en energie binnen krijgen is uitgevoerd door het project Cater with Care. Dit project is een samenwerkingsverband tussen bedrijven, kennis- en zorginstellingen dat zich richt op het ontwikkelen van producten en diensten die een bijdrage leveren aan het voorkomen en bestrijden van ondervoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei is een van de deelnemende instellingen en heeft haar voedingsbeleid op basis van dit onderzoek aangepast. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en loopt tot eind 2015.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid