Speekselklieronderzoek en -behandeling

10 oktober 2014

Dit gebeurt op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie). Dit jaar zijn al tientallen patiënten op deze wijze behandeld. Met een zeer dunne scoop kan in de grote speekselklieren worden gekeken en indien nodig ook een speekselprop, vernauwing of steen worden verwijderd.

Sinds vorig jaar is het mogelijk om speekselklieronderzoek en -behandeling uit te voeren met minimaal invasieve behandeling door sialendoscopie. Dit gebeurt op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA-chirurgie). Dit jaar zijn al tientallen patiënten op deze wijze behandeld.

Met een zeer dunne scoop kan in de grote speekselklieren worden gekeken en indien nodig ook een speekselprop, vernauwing of steen worden verwijderd. Klier en speekselproductie blijven daarmee behouden.

Om een volledig beeld van het speekselklierprobleem te krijgen wordt naast het klinisch onderzoek op de polikliniek MKA-chirurgie, waar het vooronderzoek geschied, een conebeam CT gemaakt. Soms wordt er ook aanvullend een echografisch- of laboratoriumonderzoek gedaan. Als na het onderzoek wordt besloten tot een scopie van de klier (of klieren) vindt dit in algehele narcose en dagverpleging plaats.

Omdat deze vorm van behandeling in Nederland slechts in een paar ziekenhuizen wordt gedaan (Leeuwarden, Rotterdam en nu ook in Ede) zijn voor dit speekselklieronderzoek ook regionale afspraken gemaakt, o.a. met de afdeling MKA-chirurgie van Ziekenhuis Rijnstate. De speekselklieronderzoeken en -behandelingen zullen in ons ziekenhuis via de afdeling MKA-chirurgie worden uitgevoerd.
Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid