Training buddy’s borst- en darmkanker
Hoe verwerk je de diagnose en hoe gaat het na de operatie verder? Contact met een zogenoemde buddy kan dan heel fijn zijn. Vorige week heeft ons ziekenhuis tien buddy’s opgeleid om begeleiding aan borst- of darmkankerpatiënten te geven.
Een buddy, een maatje
Een buddy is een ‘maatje’: iemand die ook de diagnose kanker kreeg, een behandeling heeft ondergaan, de ziekte heeft verwerkt en anderen in dezelfde situatie wil helpen hiermee om te gaan. Een buddy begrijpt de patiënt beter dan wie ook. Alleen al het feit dat iemand met dezelfde ervaring herkent en erkent waar de ander mee zit en zegt wat er mogelijk is, geeft al wat rust en neemt een deel van de angst weg.
Scholing
Op 14 december zijn tien buddy’s geschoold door ons ziekenhuis en de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal. Tijdens deze scholing kregen de buddy’s informatie over hoe zij op een goede manier hun ervaringskennis kunnen gebruiken om de ander bij te staan. Hoe dat gebeurt en hoe vaak bepaalt de patiënt uiteindelijk zelf.
Vanaf 1 januari gaan zij aan de slag. Iedereen die de diagnose borst- of darmkanker heeft gekregen, krijgt door de verpleegkundig specialist, vrijblijvend, contact met een buddy aangeboden. Vanzelfsprekend gaan buddy’s zorgvuldig om met de privacy van de patiënten.
Darmlevercentrum
De inzet van de darmkankerbuddy’s past heel goed binnen het kennis- en expertisecentrum DarmLeverzorg. In dit kennis- en expertisecentrum bundelen wij onze kennis over voeding en bewegen samen met de zorg rond darmkanker zowel op het gebied van preventie, behandeling en herstel.
Nieuwsoverzicht