Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Verbeteren eiwitinname bij oudere patiënten

04 december 2015

Eiwitrijke en eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen verhogen de eiwitinname van ouderen substantieel. Studies in het Cater with Care® project tonen dit aan bij ouderen in woonzorginstellingen, in het ziekenhuis en thuis. In het project ontwikkelden bedrijven samen met kennisinstellingen smakelijke, eiwitverrijkte basisvoedingsmiddelen, afgestemd op de wensen van ouderen.

Eiwitvoorziening verhogen in het ziekenhuis

Janne Beelen, promovendus aan Wageningen University, presenteerde resultaten van de effectstudie, uitgevoerd bij ouderen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In de effectstudie ontving de helft van de deelnemende patiënten naast hun energie- en eiwitrijke dieet keuze uit Cater with Care-producten: eiwitverrijkt of van nature eiwitrijk. Dit met het doel om makkelijker de aanbevolen hoeveelheid eiwit van 1,2-1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (g eiwit/kg BW/dag) voor ouderen1 te halen. Significant meer patiënten die Cater with Care-producten tot hun beschikking hadden, bestelden deze aanbevolen hoeveelheid eiwit op de vierde dag na ziekenhuisopname (zie tabel 1): 79% tegen slechts 50% van de patiënten in de controlegroep. De studie liet zien dat patiënten die Cater with Care-producten konden kiezen, minder afhankelijk waren van zuivel en vlees voor hun eiwitvoorziening. Dit zorgde met name voor een belangrijke toename van eiwit bij het ontbijt en tussendoortjes.

Substitutie van basisvoedingsmiddelen

De innovatieve producten zijn afgestemd op de wensen van ouderen en zorgprofessionals en ook op inzichten uit de voedingswetenschap. ‘De studies zijn gedaan op afdelingen waar alle patiënten standaard een eiwit en energieverrijkt dieet krijgen, omdat bleek dat ook veel patiënten zonder (risico op) ondervoeding een te lage eiwitinname hebben. Ondanks dit beleid wordt de eiwitbehoefte vaak niet behaald’, aldus André Janse, klinisch geriater in Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Vervanging van gangbare basisvoedingsmiddelen door eiwitverrijkte, smakelijke basisvoedingsmiddelen in het dagmenu blijkt effectief om de inname van extra eiwit te bevorderen’, aldus Janse.

Belang van voldoende en eiwitrijk eten

Als gevolg van ondervoeding nemen maatschappelijke en zorgkosten toe: de totale kosten van ondervoeding in Nederland bedragen € 1,8 miljard. Eén op de zes thuiswonende ouderen is ondervoed, in zorginstellingen is dit één op de vijf. In ziekenhuizen is ongeveer een derde van de oudere patiënten ondervoed. Patiënten met ondervoeding herstellen langzamer na ziekte en operaties. De kans op complicaties wordt vergroot. Ook kan de weerstand en de kwaliteit van leven afnemen. Het vervangen van gangbare voedingsmiddelen in het dagmenu blijkt effectief om de inname van eiwit te bevorderen.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}