Voeding en ondervoeding bij hartoperaties

28 oktober 2014

Zij promoveerde op voeding en ondervoeding bij hartoperaties. De onderzoeksconclusie: Patiënten die een hartoperatie ondergaan, zijn vaak ondervoed, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben en langer in het ziekenhuis liggen. Het onderzoek gaat over hoe je deze ondervoede patiënten beter kunt herkennen.

Marlieke Visser, researchcoördinator in Ziekenhuis Gelderse Vallei, promoveerde op 14 oktober aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij promoveerde op voeding en ondervoeding bij hartoperaties.

De onderzoeksconclusie: Patiënten die een hartoperatie ondergaan, zijn vaak ondervoed, waardoor ze zich zwakker voelen en een hoger risico op complicaties hebben en langer in het ziekenhuis liggen. Het onderzoek gaat over hoe je deze ondervoede patiënten beter kunt herkennen. Het toedienen van voeding tijdens de operatie heeft mogelijk gunstige effecten voor de patiënt.

In haar proefschrift laat Marlieke Visser zien dat bepaalde ondervoede patiënten een hoger risico hebben op infecties na de hartoperatie en langer in het ziekenhuis liggen. ‘Waarschijnlijk komt dit doordat ondervoede patiënten minder reserves, minder spiermassa hebben, waardoor ze minder goed op de stressreactie van het lichaam (als gevolg van de operatie) reageren. Hierdoor is er een minder goede wondgenezing en meer risico op een infectie’, zegt Visser.

Door het in kaart brengen van o.a. gewichtsverlies, verminderde eetlust, mate van activiteit en lichaamssamenstelling (spiermassa, vetmassa) kon Marlieke Visser bij patiënten ondervoeding vaststellen. Tijdens het onderzoek kregen patiënten voeding - voornamelijk eiwitten en glucose - toegediend vóór, tijdens en na de operatie, via een sonde of een infuus. Daardoor werd de lange periode zonder voeding overbrugd. Bij patiënten die extra voeding kregen, stegen de concentraties van aminozuren in het bloed - in tegenstelling tot de patiënten die geen extra voeding kregen. De promovenda: ‘Het lichaam kan deze aminozuren gebruiken voor de aanmaak van spieren en als brandstof.’

Toekomst

Marlieke Visser denkt dat de uitkomsten van haar onderzoek mogelijk toepasbaar zijn voor alle patiënten die een hartoperatie of andere grote operatie ondergaan. Maar zover is het nog niet. ‘Omdat dit pas de eerste studie is waarin voeding tijdens de operatie werd gegeven, moet dit onderzoek echt herhaald worden bij grotere groepen patiënten. Pas dán kunnen we de harde uitspraak doen dat voeding geven tijdens de operatie het herstel bespoedigt.’

Vervolgonderzoek moet het toedienen van voeding combineren met beweging, vindt Marlieke Visser. ‘We denken namelijk dat wanneer we alleen voeding geven deze wordt omgezet in vet, terwijl bij voeding in combinatie met beweging de spiermassa toeneemt. En het is bekend dat meer spiermassa is gerelateerd aan betere uitkomsten na de operatie.’

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid