Cookie voorkeuren instellen

Wij gebruiken voor deze website cookies. Een cookie is een klein bestand dat wij meesturen met pagina's van deze website. Uw browser slaat deze op uw apparaat op. Wij gebruiken deze cookies om www.geldersevallei.nl zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.

Lees meer over ons cookiebeleid.

Voeding voor een betere kwaliteit van leven bij PDS-patiënten

15 June 2017

Hoe kan voeding de kwaliteit van leven bij patiënten met het Prikkelbaredarmsyndroom vergroten? Deze vraag staat centraal in een publiek-private samenwerking (PPS) die begin april gestart is. Het PPS is een initiatief van Wageningen Food & Biobased Research, met zeven internationale partners.

Prof. Ben Witteman, MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en boegbeeld Alliantie Voeding, onderstreept het belang voor onderzoek bij deze doelgroep. ‘Dit initiatief legt een wetenschappelijke basis voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen en supplementen die de klachten bij PDS helpen verlichten.’

‘Patiënten geven vaak aan dat een ander eetpatroon hun klachten aanzienlijk helpt verlichten’, zegt Ben Witteman. Als MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en buitengewoon hoogleraar bij afdeling Humane Voeding Wageningen University & Research weet hij als geen ander de brug tussen wetenschap en praktijk te slaan. ‘De een kan bijvoorbeeld baat hebben bij een vezelrijk dieet met veel groente, fruit en volkoren producten, terwijl de ander zich pas beter voelt als hij/zij overschakelt op glutenvrij brood.’

Prikkelbaardarmsyndroom

Ruim één op de zeven mensen lijdt aan het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), met klachten als buikkramp, een opgeblazen gevoel en een afwijkende stoelgang. Er bestaat vooralsnog geen goede remedie tegen de aandoening. ‘Artsen schrijven patiënten vaak medicijnen voor en geven dieet- en leefstijladvies; behandelen is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt’, zegt Nicole de Wit, darmfysioloog en als onderzoeker verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research. ‘Er zijn grote verschillen tussen patiënten onderling, qua leeftijd, leefstijl en vooral ook in de symptomen die ze rapporteren. Bovendien is de precieze oorzaak van de klachten bij PDS nog onduidelijk.’

Darm, immuunsysteem en microbiota

Binnen de PPS wordt onderzocht welke (combinaties van) voedingsmiddelen het meest effectief zijn, en voor welke groepen PDS-patiënten. Ook wordt gekeken hoe ze ingrijpen op de darm, het immuunsysteem en de microbiota in de darm. De onderzoekers werken met geavanceerde in vitro modellen, zoals de Simulator of the Human Intestinal Microbial Ecosystem (SHIME). De meest kansrijke voedingscomponenten worden getest in een klinische studie met PDS-patiënten. Behalve pre- en probiotica worden ook bioactieve componenten uit melk meegenomen in het onderzoek.

Doelgericht producten ontwikkelen

‘Met de inzichten uit het onderzoek kunnen fabrikanten straks doelgericht, mechanistisch onderbouwde producten ontwikkelen voor groepen PDS-patiënten’, zegt immunoloog Coen Govers, onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. ‘En zorgprofessionals kunnen ze gebruiken voor een behandeling op maat.’ De partners van de PPS willen over vier jaar een prototype van een supplement of voedingsmiddel gereed hebben dat de kwaliteit van leven bij PDS-patiënten substantieel verbetert. ‘Dit project past goed in de ambities van de Alliantie Voeding’ vult Ben Witteman aan. ‘De verbindingen tussen kennis- zorginstellingen en bedrijven maakt het mogelijk het onderzoek echt in de praktijk te brengen. Dat komt de patiënt uiteindelijk ten goede.’


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}