Website Voeding & Kanker Info
De site is bedoeld voor (ex-) patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Op deze site staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de site ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
Op 6 mei is de website Voeding & Kanker Info gelanceerd. De site is bedoeld voor (ex-) patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Op deze site staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de site ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker. De website Voeding & Kanker Info is een initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).
Verbinden aan de zorg
'Deze website is zeer waardevol voor (ex-)patiënten,' aldus Petra Edelman, zorgmanager oncologie in Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Door de website toe te voegen aan de website van het Oncologisch Centrum én in de patiënteninformati map die elke oncologiepatiënt in Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgt, hopen we patiënten te ondersteunen in het vinden van betrouwbare informatie over voeding en kanker.' Ook internist-oncoloog Eijo Balk onderschrijft het belang van de website voor de zorg: ‘Op het spreekuur hebben veel mensen vragen over voeding. Er is bij de patiënten veel onduidelijk door de stroom van informatie via de verschillende media. Op deze website is nu betrouwbare informatie te vinden waar ze mee aan de slag kunnen.'
Fabels en feiten
Er is momenteel veel te doen over zogeheten ‘superfoods'. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. Op de website Voeding & kanker Info wordt duidelijk uiteen gezet dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect in mensen is aangetoond.
Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden.
Betrouwbare informatie
De initiatiefnemers achter de site constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen en verwachten dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter'. Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen.
Dr. Sandra Beijer (IKNL Eindhoven): 'We willen met deze website duidelijkheid scheppen in de wirwar van fabels en feiten over voeding en kanker.' Prof. dr. ir. Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en kanker aan Wageningen University) spreekt van een website van experts voor patiënten. 'Ik hoop dat deze informatie mensen helpt om beter door de kankertherapie heen te komen en daarna gezondere keuzes te maken.'
Ondersteuning
De website Voeding & kanker Info wordt ondersteund door een adviesraad met daarin onder anderen patiënten, artsen, verpleegkundigen, diëtisten,wetenschappers en communicatieadviseurs. De website wordt financieel ondersteund door Alpe d'Huzes / KWF Kankerbestrijding.
Nieuwsoverzicht