Ziekenhuis lid landelijk netwerk Defecatie Expertise Centra

21 november 2014

Het Defecatie Expertise Centrum is voor patiënten met ontlastingsincontinentie, (chronische) obstipatie en prikkelbare darm. Door de aansluiting bij het DEC kan de patiënt de juiste zorg makkelijker vinden.

Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft zich aangesloten bij het landelijk netwerk Defecatie Expertise Centra (DEC). Het Defecatie Expertise Centrum is voor patiënten met ontlastingsincontinentie, (chronische) obstipatie en prikkelbare darm. Door de aansluiting bij het DEC kan de patiënt de juiste zorg makkelijker vinden.

Verlies van ontlasting, het vasthouden of het niet goed eruit krijgen hiervan komen vaker voor dan men denkt. Maar liefst één op de tien mensen krijgt op enig moment in het leven te maken met verlies van ontlasting (fecale incontinentie). Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen voor.

Defecatie Expertise Centrum

Binnen Ziekenhuis Gelderse Vallei richt een deskundig team zich speciaal op patiënten die de ontlasting niet goed kunnen ophouden, last hebben van obstipatie of een prikkelbare darm. Dit team bestaat uit Maag-Darm-Leverartsen (MDL-artsen), een gynaecoloog, uroloog en radioloog, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, een physician assistant van MDL-ziekten en verpleegkundig consulenten (continentie/stomazorg). Zij werken samen in het Defecatie Expertise Centrum. Dit centrum is recent aangesloten bij het landelijk netwerk Defecatie Expertise Centra (DEC).  Dit heeft als voordeel dat patiënten makkelijker de juiste zorg kunnen vinden.

Werkwijze

De huisarts of medisch specialist verwijst patiënten via Zorgdomein door. Tijdens de eerste afspraak bespreekt de patiënt met de arts of physician assistant de klachten. Indien nodig vindt daarna aanvullend onderzoek plaats. Het betrokken team van zorgverleners maakt dan in onderling overleg een passend behandelplan waarvan voeding en bewegen een belangrijk deel uitmaken.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content
${loading}

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid