{}

5 jaar Reuk- en smaakcentrum

02 July 2020

Het Reuk- en smaakcentrum bestaat 5 jaar! Het centrum, opgericht door de Alliantie Voeding in de Zorg, opende in juli 2015 en is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Binnen het centrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei en de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen University & Research samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen.

In Nederland lijdt naar schatting 16% van de mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis. Een reuk- en smaakstoornis kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van medicatie bij bijvoorbeeld chemotherapie, een langdurige IC-opname, de ziekte van Parkinson of schade na bijvoorbeeld een CVA. Bij veel patiënten herstellen de smaak en de reuk zich na verloop van tijd. Soms zijn de klachten blijvend. Het Reuk- en smaakcentrum biedt patiënten een plek waar informatie, diagnose en eventuele behandeling worden aangeboden.

Onderzoek

Over reuk- en smaakstoornissen is veel nog niet bekend. Om betere behandelingen te kunnen bieden wordt zowel nationaal, in samenwerking met de onderzoekers van de WUR, als internationaal onderzoek gedaan.
Het centrum wil met de centralisatie van deze kennis en het combineren van de wetenschappelijke inzichten met de zorgpraktijk de kwaliteit van het dagelijks leven van patiënten met een reuk en/of smaakstoornis verhogen.

Voor de patiënt

Het Reuk- en smaakcentrum heeft voor verschillende patiëntengroepen middelen en behandelingen ontwikkeld. Zo werden een menukaart en receptkaarten voor thuis ontwikkeld voor oncologiepatiënten die reuk- en smaakveranderingen hebben door chemotherapie. Recent werd een factsheet opgesteld voor zorgprofessionals met tips en adviezen voor patiënten met reuk- en smaakverandering door een Covid-19 besmetting. En sinds kort kunnen patiënten met reuk- en smaakproblemen op de website van Ziekenhuis Gelderse Vallei terecht voor praktische tips over bijvoorbeeld voeding.

Wachtlijst

Vanwege het succes van het Reuk- en smaakcentrum is er op dit moment een lange wachtlijst.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.reukensmaakcentrum.nl of op www.geldersevallei.nl/reuk-en-smaakadvies. Of op de website van de Alliantie Voeding in de Zorg.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules