{}

Antistofbepaling tegen Sars-Cov-2 detecteert ook vaccinatierespons

15 April 2021

Nu er steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegens Sars-Cov-2 heeft het medisch microbiologisch laboratorium de interpretatie van een positieve uitslag van de antistofbepaling aangepast. De antistoffentest maakt geen onderscheid tussen antistoffen die verworven zijn door natuurlijke infectie of door vaccinatie.

De antistofbepaling die het medisch microbiologisch laboratorium verricht detecteert antistoffen tegen het Receptor Binding Domain van het S-eiwit van het Sars-Cov-2 virus. Dit target is door veel fabrikanten van antistoftesten gekozen omdat deze antistoffen in theorie nodig zijn voor neutralisatie van het virus en daarmee een graadmeter kunnen zijn voor bescherming.

De vaccins die op dit moment worden gegeven in Nederland zijn ontwikkeld op basis van eiwitten van dit zelfde S-antigeen. Hierdoor zal een antistofrespons op vaccinatierespons leiden tot een positieve testuitslag in de serologische bepaling.

Voor de klinische setting geldt dat van een gevaccineerde patiënt de antistof-titers dan ook niet langer gebruikt worden om de kans op besmettelijkheid in te schatten in het kader van het opheffen van isolatie.

Tenslotte: een vaccinatie zal een effect hebben in de antistoftest omdat de patiënt antistoffen opbouwt tegen virale eiwitten uit het vaccin. De PCR-test of de antigeentest op basis van een keel/nasopharynx uitstrijk kunnen niet positief worden van vaccinatie. Indien er klachten passend bij corona bestaan bij iemand die al wel gevaccineerd is, dient nog steeds het coronavirus uitgesloten te worden conform de vigerende RIVM-richtlijnen met behulp van een keel/nasopharynx-uitstrijk. Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules