{}

Bedkap neurologiepatiënt vermindert prikkels tijdens slaap

03 March 2023

In Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen patiënten op de afdeling neurologie ervaren hoe het is om met een bedkap te slapen. Met de bedkap hoopt het ziekenhuis de slaapkwaliteit te verbeteren. Van maart t/m mei is er een proef met 2 bedkappen.

Minder externe prikkels door de bedkap

Sommige patiënten vinden het lastig om in het ziekenhuis te slapen. Er is spanning voor een operatie, er zijn andere geluiden dan thuis: allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de nachtrust wordt verstoord. Neurologische patiënten zijn extra gevoelig voor prikkels en mogen tijdens deze proef ervaren hoe het is om te slapen met een bedkap.

Met de kap worden externe prikkels, zoals geluid en licht, verminderd. Patiënten krijgen met de bedkap ook meer privacy en vinden een stukje geborgenheid. De kap kan achter het bed worden geplaatst. Wanneer de patiënt dat wil, kan de kap handmatig naar beneden worden gehaald.

Zo worden de ervaringen gemeten

Voor de proef is er een nulmeting geweest op de afdeling neurologie. Projectleider Rianne Mulder-van Asselt vertelt: ‘Sinds januari vragen we patiënten naar hun slaapervaring. Die uitkomsten vergelijken we vervolgens met de slaapervaring van de patiënten die met een bedkap slapen. Gezien de resultaten in andere ziekenhuizen verwacht ik zeker een positief verschil.’

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules