{}

Begeleiding bij NutriProfiel® door samenwerking huisarts en buurthuis

22 October 2021

Meerdere huisartspraktijken in Wageningen zetten NutriProfiel® al in om voedingsadvies op maat te geven, maar in dit project wordt het sociale domein verbonden aan de eerstelijnszorg door het NutriProfiel® voedingsadvies aan te vullen met ondersteuning naar wens vanuit Huisartsengroep de Poort en/of Huis van de Wijk.

De gemeente Wageningen en Alliantie Voeding in de Zorg werken samen om een gezonder eetpatroon te bevorderen bij inwoners. Dit partnerschap werd in 2020 bezegeld met het project "een gezonder eetpatroon met NutriProfiel®". ‘De gemeente wil de gezondheid van kwetsbare inwoners vergroten. Dat kan goed door gezamenlijk koken en eten,’ vertelt Roos Hollenberg van de Gemeente Wageningen. ‘We kozen ervoor om aanvullende begeleiding in te zetten bij NutriProfiel®. Met deze dienst krijgen mensen onderbouwd voedingsadvies op maat,’ vertelt Menrike Menkveld, directeur van Alliantie Voeding in de Zorg. Wanneer er bij patiënten van Huisartsenpraktijk de Poort in Wageningen bloedonderzoek gedaan wordt naar vitaminedeficiënties, kunnen ze via NutriProfiel® voedingsadvies krijgen. Daarnaast kunnen patiënten kiezen voor ondersteuning van de doktersassistent om met het advies aan de slag te gaan en kunnen mensen deelnemen aan kooklessen en workshops in het Huis van de Wijk om kennis op te doen over gezonde voeding.’

Voedingsadvies op maat

NutriProfiel® wordt aangeboden bij bloedonderzoek om de waarden van vitamine D, B12, B6 en foliumzuur te bepalen. NutriProfiel®, een dienst van Ziekenhuis Gelderse Vallei, geeft voedingsadvies op basis van vitaminewaardes in het bloed en een analyse van het voedingspatroon middels de online voedingsvragenlijst Eetscore.

Samenwerking tussen sociaal domein en eerstelijnszorg

‘NutriProfiel® wordt de afgelopen jaren frequent aangeboden door huisartsen in de regio rondom Ziekenhuis Gelderse Vallei,’ vertelt Anne Slotegraaf, coördinator van NutriProfiel®. ‘Maar we willen weten wat mensen helpt om beter met de persoonlijke adviezen aan de slag te gaan. Daarnaast willen we weten hoe we dat binnen bestaande structuren van de zorg en het sociaal domein kunnen organiseren.’ Om dit goed te weten te komen wordt hier tijdens het project onderzoek naar gedaan. Daarbij wordt onderzocht of deelnemers met behulp van het NutriProfiel® voedingsadvies gezonder gaan eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding.

Bron: Alliantie Voeding voor de Zorg

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules