Berichten uit het lab
Drie berichten uit onze laboratoria: de bepaling voor antistoffen Sars-cov-2 is aangepast, prikpost De Zwaai is gesloten en er zijn wijzigingen in mycoplasma genitaliumdiagnostiek en -behandeling.
Bepaling voor antistoffen Sars-cov-2 aangepast
Binnenkort gaat het laboratorium over op een andere bepaling voor antistoffen naar Sars-cov-2 in samenwerking met de laboratoria in de regio. Voorheen detecteerden wij totaal Ig tegen dit virus, dat wordt een specifieke IgG-bepaling. Deze bepaling detecteert IgG-antistoffen tegen het S-eiwit van het natuurlijke virus en van het vaccin. Dit was voorheen een totaal Igtest die geen onderscheid maakte tussen vroege (IgM) en late (IgG) antistoffen. De totaal Ig-test is ook niet langer als citotest beschikbaar.
Waarom passen we de test aan
Gedurende de afgelopen jaren is de indicatie voor het testen op aantoonbare antistoffen na infectie of vaccinatie vaak veranderd. De urgentie en de aantallen bepalingen zijn ook continu veranderd en op dit moment ontvangt het laboratorium nog maar sporadisch een aanvraag en is de indicatie voor het geven van antistoftherapie grotendeels vervallen. Het bepalen van IgG-antistoffen wordt als meest passend gezien voor het aantonen van de immuun-status.
Het laboratorium streeft naar een doorlooptijd van 2 werkdagen na binnenkomst op het laboratorium voor de rapportage van de uitslag. Indien er een behandelindicatie bij een klinische patiënt bestaat en er haast geboden is, neem dan contact op met de dienstdoende arts-microbioloog.
Prikpost de Zwaai gesloten
Per 1-1-2023 is de prikpost in huisartsencentrum de Zwaai in Veenendaal gesloten. Er wordt op dit moment gezocht naar een vervangende ruimte in de buurt, maar deze zal mogelijk niet direct vanaf 1-1-2023 van start kunnen gaan. Patiënten kunnen in de tussenliggende tijd een afspraak maken voor Spreekuurcentrum Veenendaal. Informatie over een nieuwe prikpost volgt.
Wijzigingen mycoplasma genitaliumdiagnostiek en -behandeling
Mycoplasma genitalium is een bacterie die via seksueel contact overdraagbaar is. Vaak is de aanwezigheid asymptomatisch en meestal verdwijnt de bacterie uiteindelijk vanzelf. Recent hebben we ons beleid aangepast: het advies is om terughoudend te zijn met testen en behandelen.
Er is geen bewijs voor lange termijncomplicaties, zoals bij chlamydia trachomatis-infecties. In de nieuwe NHG-richtlijn is er daarom voor gekozen om alleen te testen en te behandelen bij klachten van een persisterende urethritis, die langer dan vier weken bestaat, waarbij gonorroe en chlamydia zijn uitgesloten. Vaste partners van positief geteste personen met klachten, hebben wel een indicatie voor testen en behandeling. Er is geen controle meer nodig na behandeling, enkel bij aanhoudende uretritisklachten. Gezien voorgaande wordt een positieve uitslag alleen nog uitgeslagen indien mycoplasma genitalium specifiek is aangevraagd.