{}

Clinic 2020: Samen weten en samen doen!

24 November 2020

De jaarlijkse clinic voor en door artsen in onze regio vond op 18 november plaats. Door de corona-epidemie was de clinic dit jaar anders dan anders. Maar desondanks een groot succes met een record ‘opkomst’. Het onderwerp: Samen weten & samen doen, gezondheid & herstel bij covid-19.

Via een webinar werden 2 workshops gegeven. In de pauze konden de deelnemers genieten van de ‘foodie bag’ die de dag tevoren was afgeleverd op hun praktijk.

Voorafgaand aan de workshops heette Arjen Hakbijl, lid raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei, iedereen welkom. Daarna werd de clinic-prijs uitgereikt. Ronald Hendrikse, medisch directeur van Huisartsen Gelderse Vallei, was hiervoor met bloemen en de prijs bij de betreffende artsen op bezoek gegaan. De prijs ging naar Elvira Schouten, huisarts in Bennekom, en Dave Tjan, intensivist bij ons ziekenhuis. Zij kregen de prijs voor hun inzet voor Advance Care Planning oftewel ACP: het proces waarbij de patiënt, geholpen door de zorgverlener, plannen maakt voor toekomstige (medische) zorg voor het moment dat zij/hij daar minder goed toe in staat is. Elvira en Dave ontwikkelen hiervoor instrumenten, geven bijscholingen en advies, zij zetten ACP op de kaart. Kortom door hun inzet zijn we binnen de regio overtuigd van het belang van ACP en zullen we hierin blijven investeren.

Vervolgens was er nog een verrassing voor Ronald Hendrikse zelf. Hij verleende vele jaren zijn medewerking aan de clinic. Omdat dat dit jaar voor het laatst was, kreeg hij een mooie leren dokterstas.

De workshops tijdens de clinic stonden geheel actueel in het teken van covidzorg met speciaal aandacht voor preventie. Wat weten we allemaal en hoe kunnen artsen elkaar helpen om de zorg voor een patiënt met covid-19 te optimaliseren? Patiënten met covid-19 kunnen een scala aan klachten ontwikkelen, zowel in de beginfase, tijdens de ziekte als in de nazorgfase. Wat zijn signalen, valkuilen en leermomenten? Hoe zorg je ervoor dat een patiënt in zo goed mogelijke conditie blijft? Hoe krijg je een patiënt na het doormaken van covid-19 weer in zo goed mogelijke conditie? Welke rol spelen voeding, bewegen en slaap hierbij?

De clinic was een groot succes, zo’n 80 deelnemers volgden geboeid het webinar. Na iedere workshop was er onder de bezielende leiding van cardioloog Tom van Loenhout gelegenheid tot het stellen van vragen aan het panel van deskundigen of elkaar. Hiervan werd goed gebruikgemaakt.

Klik hier (pdf, 2.684 KB)voor de powerpointpresentaties van de clinic 2020.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules