{}

Crocodile studie: Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie

05 March 2021

Regelmatig krijgen MDL-artsen de vraag of je als patiënt met IBD zelf iets kunt doen op het gebied van voeding en leefstijl om de ziekte te beïnvloeden. Zij zouden hierover graag adviseren, maar een eenduidige richtlijn ontbreekt nog.

Verschillende onderzoeken laten zien dat een gezonde, actieve leefstijl een rol speelt bij het rustig houden van de ziekte en ervoor zorgt dat men zich beter voelt. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar voeding óf bewegen bij IBD maar niet naar beide tegelijk. Daarom is Carlijn Lamers, arts-onderzoeker bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en promovendus aan Wageningen Universiteit, de Crocodile studie gestart: Crohn en Colitis Dieet & Leefstijlinterventie.

In de Crocodile studie worden dieetadviezen gecombineerd met beweegadviezen. Deelnemers hebben de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Ze kunnen deelnemen als de ziekte rustig is, maar ze in de 2 jaar voor deelname minimaal één opvlamming van hun ziekte hebben gehad.
Gedurende zes maanden krijgen de deelnemers begeleiding tijdens zes consulten van een diëtist en een fysiotherapeut met als doel het creëren van een gezondere leefstijl. Carlijn: ‘Ons team kijkt waar verbeteringen mogelijk en nodig zijn. De verbeteringen gaan in kleine stapjes. We meten op verschillende momenten of de impact van de ziekte op het dagelijks leven minder wordt.’ De onderzoekers hopen dat deze leefstijlaanpassingen voor een beter welzijn en minder ziekteactiviteit zorgen.

Het onderzoek loopt sinds februari 2020 en recent zijn de laatste deelnemers, 29 in totaal, voor de studie geworven. Alle deelnemers starten met drie maanden intensieve begeleiding, gevolgd door drie maanden met minder begeleiding, en afsluitend een half jaar waarin de deelnemers zelfstandig de adviezen voortzetten.

Carlijn Lamers wordt in dit onderzoek begeleid door Ben Witteman, maag-darm-lever-arts bij Ziekenhuis Gelderse Vallei en hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, en Nicole de Roos, docent en onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. De resultaten worden ongeveer over een jaar verwacht. Bij het onderzoek zijn de afdelingen fysiotherapie en diëtetiek nauw betrokken.

Bron: https://www.alliantievoeding.nl/nl


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules