{}

Detectie van schimmels in kweekmaterialen

13 January 2020

Voor het kweken van schimmels is patiëntenmateriaal nodig. Het medisch microbiologisch laboratorium neemt niet langer een e-swab met aanvraag op schimmels in behandeling en zal deze als ‘niet verricht’ terugrapporteren. De enige uitzondering is een oorkweek bij otitis externa.

Het medisch microbiologisch laboratorium (MML) onderzoekt de aanwezigheid van schimmels door materialen direct te beoordelen in een specifieke kleuring (het blankophor preparaat) en door materialen te kweken op speciale voedingsbodems. Aantoonbaarheid van schimmeldraden in een preparaat van direct materiaal is bewijzend voor een aanwezige schimmelinfectie.

Voor de patiëntenpopulatie van ons ziekenhuis en omringende huisartsen zijn er grofweg 3 grote aanvraaggroepen te onderscheiden:

  • Huid of nagel kweken voor het aantonen van dermatofyten.
  • Oorkweken voor het aantonen van betrokkenheid van een Aspergillus bij otitis externa (A. niger of A. fumigatus).
  • Luchtwegmaterialen voor het aantonen van een Aspergillus infectie. Denk hierbij aan COPD-patiënten, als complicatie van influenza of bij allergie (allergische bronchopulmonale aspergillose).

Voor het kweken van schimmels heeft het de nadrukkelijke voorkeur om patiëntenmateriaal (schilfers/biopt/pus) op kweek te zetten, een e-swab is niet voldoende omdat een dermatofyt niet kweekbaar is vanuit een wattenstok. Lever dus voor kweken naar dermatofyten altijd zo veel mogelijk direct patiëntenmateriaal in van de huid of nagel, in een steriel potje met witte dop. Het MML neemt niet langer een e-swab met aanvraag op schimmels in behandeling en zal deze als ‘niet verricht’ terugrapporteren. De enige uitzondering is een oorkweek bij otitis externa. Hier kan een schimmel wel betrouwbaar gedetecteerd worden via een wattenstok omdat een Aspergillus makkelijk in cultuur te brengen is en veel sporen produceert.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules