{}

Diagnostiek mazelenvirus

27 March 2024

In verband met de toename van mazeleninfecties en de lage vaccinatiegraad in onze regio is er alertheid gevraagd rondom deze zeer besmettelijke infectieziekte. Diagnostiek naar het mazelenvirus gaat met een PCR-test (aantonen van DNA in speeksel, sputum of urine).

Dit kan met de standaard e-swab (uitstrijkstok met roze dop). Wij adviseren GEEN sabbelwatjes/kauwwatjes of andere bijzondere afnamemedia te gebruiken.

Afname luchtwegmateriaal voor mazelen-PCR met roze e-swab

  • label het buisje met patiëntgegevens
  • neem de wattenstok uit de verpakking; strijk hiermee achterlangs de pharynxboog en langs beide wangzakken om speeksel te verzamelen(uitgang speekselklieren)
  • draai de roze dop van het mediumbuisje, doe de stok in het buisje en breek af bij de markering
  • draai de dop goed dicht en breng het monster naar het laboratorium.

Serologie

Antistoffentesten zijn niet geschikt voor het aantonen van een recente infectie. Deze worden alleen ingezet bij mensen die twijfels hebben over hun vaccinatiestatus (beschermende titer ja/nee) of bij langer bestaande symptomen.

Als u een reële verdenking heeft op infectie bij een patiënt en diagnostiek gaat insturen, vragen wij contact op te nemen met de dienstdoende arts-microbioloog zodat we kunnen zorgen voor de juistheid en snelheid van het logistieke proces.
Voor meer informatie, ook over het voorkomen van verspreiding, kunt u ook kijken op lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules