Dicoon: belangrijke laatste informatie m.b.t. verhuizing MML
Vanaf dinsdag 28 mei verhuist het medisch microbiologisch laboratorium (MML) vanuit het ziekenhuis naar Dicoon in Elst. Daar organiseert Dicoon laboratoriumdiagnostiek en –advies voor meer dan duizend huisartsen in de regio Arnhem, Ede en Nijmegen. Wat verandert er voor u en wat niet?
Wat verandert er niet?
Dezelfde kwaliteit
De kwaliteit van de diagnostiek blijft van hetzelfde niveau. Ook de bodediensten blijven rijden zoals u gewend bent. Belangrijk: tijdens de verhuizing t/m 17 juni, kunnen de doorlooptijden mogelijk langer zijn.
Dezelfde bereikbaarheid
Ook hierin wijzigt er niets. De artsen-microbioloog blijven in en vanuit het ziekenhuis werken en zijn voor medische inhoudelijke vragen bereikbaar via de bekende telefoonnummers.
Wat verandert er wel?
Vanaf 28 mei: gebruik nieuwe materiaalgerichte MML-afnamesets
We werken vanaf 28 mei met nieuwe materiaalgerichte afnamesets en bijhorende Dicoon-aanvraagformulieren. Hier (pdf, 80 KB) vindt u een handig overzicht van welke afnameset geschikt is voor welk type onderzoek.
Vergeet niet een eerste (start)voorraad te bestellen van de nieuwe afnamesets via de webshop van het ziekenhuis. Doet u dit uiterlijk maandag 27 mei, dan ontvangt u ze op tijd en voorkomen we langere doorlooptijden. De nieuwe sets worden vanaf 28 mei uitgeleverd door de chauffeurs. De oude voorraad kunt u dan direct aan hen meegeven. Deze worden (deels) hergebruikt.
Dicoon eLabgids
Dicoon heeft ook een eigen bepalingenwijzer. Daarin vindt u naast contactgegevens en openingstijden, ook alle medische informatie zoals welk afnamemateriaal nodig is en hoeveel en indien relevant de referentiewaarden. Deze eLabgids is vanaf heden te raadplegen via de gebruikelijke wegen: de website van het ziekenhuis en die van Dicoon, via www.dicoon.nl/zorgverleners.
Wijziging in onderzoek en rapportage bacteriële vaginose
Bij verdenking op bacteriële vaginose wordt een vaginale swab afgenomen. Voorheen werd deze door het laboratorium op kweek gezet voor detectie van het indicatororganisme Gardnerella Vaginalis. Aansluitend op de NHG-standaard Fluor Vaginalis, is de kweek vervangen door de ‘Nugent-score’. De Nugent-score is gebaseerd op de telling van micro-organismen in een grampreparaat van een vaginaal uitstrijkje. Een hoge(re) score duidt daarbij op bacteriële vaginose.
U kunt de Nugent-score meenemen in de Amselcriteria voor het stellen van de diagnose en het maken van een behandelplan. Meer informatie over de Nugent-score en de Amselcriteria is te vinden op pagina 5 van NHG-standaard Fluor Vaginalis (zie link). Voor het insturen van onderzoek m.b.t. bacteriële vaginose kunt u gebruikmaken van de Dicoon afnameset Genitaal.
Wijziging in rapportage
- Edifact-uitslag: vanaf 28 mei worden alle rapportages verzonden vanuit de Zorgmail-mailbox van Dicoon. Tussen 21 en 28 mei geldt dit al voor een deel van de aanvragen. De berichten worden verzonden vanaf Zorgmailpostadres 5000167173@lms.lifeline.nl. Voor Medicom-gebruikers is het advies om dit nieuwe Zorgmailadres door Pharmapartners toe te laten voegen aan de Medicom-clusters. De rapportage vanuit de andere ziekenhuislaboratoria blijft ongewijzigd.
- MedLab- en MedVri-berichten: uitslagen waarvoor een NHG-labcode beschikbaar is, worden zoveel mogelijk als MedLab-bericht verstuurd. Indien een labaanvraag één of meerdere uitslagen bevat die niet als MedLab-bericht verzonden kunnen worden, zullen we de rapportage als MedVri-bericht (vrije tekst/brief) verzenden. Op die manier worden alle uitslagen in één bericht compleet weergegeven, zonder versnippering over verschillende soorten berichten.
- Medisch inhoudelijke veranderingen: door het uniformeren van de processen, wordt straks voor verschillende bepalingen met andere referentiewaarden gewerkt. Onder andere doordat we in Elst met nieuwe apparatuur gaan werken. Daarnaast kan door de uniformering de beschrijving van de testen en de vakinhoudelijke toelichting op de uitslagen anders zijn dan u nu gewend bent.
- Frequentie: de frequentie van de MedLab wordt aangepast: deze worden straks doorlopend verzonden. De frequentie van MedVri berichten – 4 maal per dag – blijft hetzelfde. We proberen uitslagen zoveel mogelijk compleet te rapporteren, dus zodra alle bepalingen van één labaanvraag beschikbaar zijn. Daarbij hanteren we een maximale termijn van 2 dagen voor MedLab-berichten en 3 dagen voor MedVri-berichten.
Problemen of vragen?
Heeft u een vraag of wilt u meer weten? Dan kunt u bellen met uw contactpersoon binnen het ziekenhuis. Of neem alvast een kijkje op www.dicoon.nl en meld u aan voor de nieuwsbrief.
Kijkt u kritisch met ons mee tijdens de verandering? Ondanks uitvoerige voorbereiding, kan er toch iets misgaan of niet overkomen in uw HIS. Als u een fout signaleert, horen we dat graag direct via 085-0500 282 (keuze 1).
|