{}

Drankenwijzer, snel inzicht in fosfaatgehaltes

16 June 2022

Voor mensen met nierschade is de Drankenwijzer ontwikkeld. Deze geeft snel inzicht in de fosfaatgehaltes van frisdranken en alcoholvrije bieren. Er is een nieuwe versie verschenen.

Deze Drankenwijzer is voor mensen met chronische nierschade. Voor hen is bewust omgaan met de inname van bepaalde voedingsstoffen, zoals fosfaat, belangrijk.

Tot voor kort was onbekend welke frisdranken en bieren fosfaat bevatten. Daarom hebben Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research in 2019 van de meest gebruikte frisdranken en alcoholvrije bieren in Nederland de fosfaatgehaltes onderzocht. Onlangs is de drankenwijzer geactualiseerd. De uitkomsten hiervan vindt u in de Drankenwijzer.

Zo helpt de Drankenwijzer patiënten keuzes te maken om hun fosfaatinname te beperken. Kalium en natrium zijn voor nierpatiënten ook van belang. Daarom is het natrium- en kaliumgehalte door toegevoegde E-nummers en aromastoffen in deze dranken ook onderzocht.

Drankenwijzer Ziekenhuis Gelderse Vallei 2e druk (pdf, 2,46 MB) 


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules