{}

Dunne darmonderzoek met videocapsule

30 November 2023

Sinds afgelopen zomer beschikt ons Darmlevercentrum over een extra onderzoekstechniek: de videocapsule. Deze is specifiek voor patiënten die last hebben van chronisch of onverklaarbaar bloedverlies, en bij wie mogelijk ontsteking van de dunne darm speelt.

Met de videocapsule kan, met minimale impact, een grondig onderzoek van de dunne darm worden verricht. ‘Voorheen moesten we patiënten hiervoor naar ziekenhuizen in de omgeving verwijzen, wat logistiek lastig is en tot lange wachttijden leidde. Het is fijn dat we dit nu hier in huis zelf kunnen aanbieden!’ aldus Philip Bos, MDL-arts.

De patiënt krijgt een band met recorder op de buik bevestigd. Vervolgens slikt de patiënt een capsule in, ter grootte van een vitaminepil, en poept deze na een paar dagen vanzelf uit. De beelden worden verwerkt met geavanceerde software, die de opvallendste beelden aan de arts toont. Bos: ‘Een scopie van de dunne darm is een behoorlijk belastend onderzoek, duurt lang en levert zonder een videocapsule-onderzoek vooraf niet altijd wat op. Met deze techniek in huis is ons Darmlevercentrum nu voorzien van alle middelen om een duidelijke diagnose te stellen bij patiënten met bloedarmoede en ontsteking van de dunne darm.’


(op de foto de projectgroep die dit mogelijk maakte)


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules