{}

Eerder naar huis met OPAT

28 May 2021

Ziekenhuis Gelderse Vallei is gestart met de werkwijze voor OutPatient Antibiotica Therapy (OPAT). Dankzij OPAT kunnen patiënten met intraveneuze antibiotica vervroegd naar huis. Zij krijgen de antibiotica dan in de thuissituatie toegediend via een infuus.

Met het starten van de OPAT-werkwijze beoordelen een arts-microbioloog, ziekenhuisapotheker of het antibiotic stewardship-team of de indicatie, het middel en de duur passend zijn voor de patiënt, zodat patiënten sneller naar huis kunnen. Hiermee passen we voor deze patiëntencategorie antibiotic stewardship toe. Deze werkwijze is niet geheel nieuw, maar is nu protocollair vastgelegd. De eindverantwoordelijke is de medisch specialist. De huisarts ontvangt via de huisartsenbrief bericht dat de patiënt thuis behandeld wordt met OPAT.

Het uiteindelijke doel van het antibiotic stewardship-team is een continue verbetercyclus voor antibioticagebruik en behandeling van patiënten met infectieziekten in ons ziekenhuis. Het resultaat is vermindering van resistentievorming en hogere kwaliteit van behandeling van infectieziekten.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules