{}

Eiwitsupplementen voor beter herstel na IC-opname

16 June 2022

Patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis herstellen beter door het eten van eiwitrijke voeding, maar hoeveel eiwitten patiënten na een opname op de IC precies nodig hebben is onbekend. Ziekenhuis Gelderse Vallei doet hier onderzoek naar.

Jaarlijks worden ongeveer 100.000 mensen in Nederland opgenomen op de IC. Een IC-opname als gevolg van een levensbedreigende situatie, zoals een ongeluk, een infectie of een operatie, is een grote aanslag op het lichaam. De energiehuishouding is vaak flink verstoord en patiënten verliezen vaak veel spiermassa. Voldoende energie en eiwit kan een patiënt helpen herstellen, maar specifiek voedingsonderzoek naar mensen die van de IC afkomen heeft nog niet plaatsgevonden.

Daar brengt promovendus Yente Boelens verandering is. Ze is verbonden aan Wageningen University & Research (WUR) en Ziekenhuis Gelderse Vallei met haar CONFUCIUS-studie Dit staat voor ‘CONvalescence of FUnCtional outcomes after ICU Stay by oral protein supplementation’. Zij wordt begeleid door prof. dr. Arthur van Zanten, hoogleraar aan WUR en internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Tekort aan voedingsstoffen na IC-opname

‘Patiënten die van de IC afkomen hebben vaak een te lage voedingsinname waardoor ze vaak eiwit- en energietekorten oplopen. Dat kan komen door een slik- en smaakverstoring of verminderde eetlust. De juiste voeding is belangrijk voor beter en sneller herstel,’ legt Boelens uit. Daarnaast is er kans op het post-intensive care syndroom (PICS). Daarbij kan een patiënt nog jarenlang gezondheidsproblemen ervaren zoals ernstige vermoeidheid, verlies aan (spier)kracht, een verminderd concentratievermogen, geheugenverlies of depressieve stemmingen. Door vroegtijdig op voeding te letten kan het risico op PICS en bijbehorende nadelige consequenties zeer waarschijnlijk afnemen.

Verrijking met eiwit of koolhydraten

Boelens is inmiddels gestart met de inclusie van de beoogde 72 deelnemers uit Ziekenhuis Gelderse Vallei voor haar onderzoek. Ze verwacht dat de inclusie 1,5 jaar duurt. Deelnemers krijgen tweemaal daags (’s ochtends en ‘s middags) ofwel een eiwit- of een placebosupplement met koolhydraten in poedervorm, wat ze door hun eten kunnen doen. Boelens onderzoekt of eiwitsuppletie van zes weken leidt tot beter herstel na IC-opname. Beide groepen nemen dezelfde extra hoeveelheid energie in. De patiënten en de onderzoekers weten niet welk poeder ze gebruiken.

Metingen

Deelnemers aan de studie starten op het moment dat ze van de IC worden ontslagen. Op vier momenten vindt er een meting plaats: op het moment van IC-ontslag, bij ziekenhuisontslag, aan het eind van de interventie met eiwit- of koolhydraatpoeder (zes weken na IC-ontslag) en drie maanden na ziekenhuisontslag. Er worden fysieke metingen gedaan om te kijken hoe het spierherstel verloopt. ‘We meten bij de fysiotherapeut handknijpkracht en kracht van de armen en benen. De deelnemers doen ook een looptest,’ vertelt Boelens. Er wordt bekeken of het herstel verschillend verloopt per deelnemersgroep. Daarnaast wordt de aminozuursamenstelling in het bloed gemeten en wordt er een Bio-Elektrische Impedantiemeting verricht, die de hoeveelheid vet en vetverdeling in het lichaam bepaalt en zo de lichaamssamenstelling in kaart brengt. Ook wordt het herstel onderzocht aan de hand van een aantal vragenlijsten waarin wordt gevraagd naar psychologisch, cognitief en fysiek functioneren en wordt gekeken naar het aantal sterfgevallen. Boelens: 'We nemen daarbij algemeen mentaal welzijn mee en kijken specifiek naar angsten en cognitief verval. Ook vragen we naar de overige voedingsinname en het bewegen.’

Bron: Alliantie Voeding in de zorg


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules