Elektronische gegevensuitwisseling zorgorganisaties Gelderse Vallei stap dichterbij
Zorgorganisaties in de Gelderse Vallei starten een regionaal ondersteuningsplatform om gegevens van elkaars patiënten te kunnen inzien. Dit maakt de samenwerking tussen zorgverleners van de verschillende instellingen makkelijker en verbetert de zorg. Uiteraard worden de gegevens alleen getoond als hiervoor toestemming is van de betreffende patiënt/cliënt.
De Gelderse huisartsen (HAGV), Ziekenhuis Gelderse Vallei en in eerste instantie 7 thuiszorginstellingen (Zinzia, Vilente, Opella, Santé Partners, Norschoten, Charim en Icare) hebben een overeenkomst getekend om de samenwerking tussen zorgverleners rond transmurale wondzorg en proactieve zorgplanning digitaal te ondersteunen. Dit doen zij met een ondersteuningsplatform om gegevens uit elkaars bronsystemen in te kunnen zien. Het idee is dat de andere regionale VVT-organisaties op korte termijn ook aansluiten.
Voorwerk
De instellingen hebben gekeken naar elkaars werkwijze en systemen. Er is geïnventariseerd welke transmurale processen goed lopen en welke door verschil in zorgproces, registratie, softwaresystemen, dataopslag en data-uitwisseling worden beperkt of geblokkeerd. Daarnaast zijn landelijke ontwikkelingen op dit gebied meegenomen, zoals het Integraal Zorg Akkoord, het Informatieberaad zorg en de Nationale Visie en strategie- gezondheidsinformatiestelsel. Met al deze informatie zijn gezamenlijke uitgangspunten en een IT-architectuur voor de regio opgesteld.
Ondersteuningsplatform voor de viewers
Het is nu tijd voor de volgende stap samen: de invoering van een ondersteuningsplatform voor de viewers waarmee data regionaal uitgewisseld kan worden. Dit betekent dat er koppelingen worden gemaakt tussen de gegevenssystemen van de zorginstellingen en het ondersteuningsplatform. Hierdoor kan een met elkaar afgesproken set van gegevens zichtbaar worden gemaakt. Een en ander uiteraard conform wet- en regelgeving en met toestemming van de patiënt. Het gekozen regionale ondersteuningsplatform Prysma van het bedrijf Phoqus Health zorgt voor vermindering van administratieve handelingen, maar bevordert vooral de betrokkenheid tussen zorgprofessionals rond de behandeling van de patiënt. Het geeft zorgverleners de mogelijkheid het behandelbeleid eenvoudig met elkaar af te stemmen. Het ondersteuningsplatform is een opstap naar een toekomstig regionaal data-uitwisselingsplatform.
Start met wondzorg en proactieve zorgplanning
Twee regionale projecten gaan als eerste werken met het ondersteuningsplatform, te weten complexe wondzorg en proactieve zorgplanning (PZP). Voor de complexe wondzorg werken zorgprofessionals, een vertegenwoordiging van de patiëntenvereniging en IT-professionals ieder vanuit hun eigen vakgebied aan de afstemming van het zorgproces en de werkafspraken.
Voor PZP is het heel belangrijk om actuele afspraken over behandelwensen en -grenzen op ieder moment en in alle zorgsituaties beschikbaar hebben. Hierbij is er ondersteuning vanuit het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). IKNL werkt aan een landelijke informatiestandaard met afspraken over welke gegevens moeten worden vastgelegd, gebaseerd op de richtlijn PZP. Door het inzetten van een ondersteuningsplatform en viewers kan de Gelderse Vallei als eerste regio in Nederland de zorg en gegevens, conform de afspraken tussen zorgverleners en patiënten, voor betrokkenen inzichtelijk maken. Zorgverleners zien zo altijd de meest recente informatie die patiënt en zorgverleners hebben vastgelegd rond de behandelwensen en -grenzen van de patiënten.
‘Elke zorgorganisatie – ziekenhuis, huisarts en thuiszorg – is een schakel in het zorgnetwerk van de patiënt. Goed met elkaar afstemmen is daarom noodzakelijk om de zorg goed te organiseren. Het gemakkelijk uitwisselen van gegevens gaat ons helpen dat nog beter te doen. En uiteindelijk draagt dit ook bij aan het toegankelijk houden van de zorg voor inwoners uit de regio. Dat is een ambitie waar we graag aan werken met elkaar’, aldus Marjolein de Jong, voorzitter raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei en één van de ondertekenaars van de overeenkomst.
Vitale Gelderse Vallei
Bovenstaande samenwerking is onderdeel van Vitale Gelderse Vallei. In dit netwerk werken zorgorganisaties samen aan goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Deelnemers zijn: Huisartsen Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Santé Partners, Pro Persona, Vilente, Zorggroep Charim, Opella, Norschoten, Zinzia, Icare, RIBW, Iriszorg en Menzis.
V.l.n.r.: Judith Poulus (Charim), Karin Breuker (Norschoten), Hans Somer (Zinzia), André Kok (Opella), John Koole (Phoqus), Hans Santegoeds (Vilente), Marjolein de Jong (Ziekenhuis Gelderse Vallei), Leon Backes (Phoqus), Anja van Vloten (HAGV).