Fit erin en fit eruit; protocol darmkankerpatiënt vernieuwd
Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft het protocol voor darmkankerpatiënten vernieuwd. Alle aspecten van de zorg zijn onder de loep genomen: onder andere voeding en bewegen, de informatievoorziening naar de patiënt en mantelzorgparticipatie. We verwachten dat hierdoor de patiënt sneller herstelt en eerder naar huis kan.
ERAS – snel herstel na operaties
Colin Sietses, chirurg: ‘Vanuit de chirurgie is het ERAS-protocol bedoeld om een patiënt zo snel mogelijk na een operatie te laten herstellen. (ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery). Dit is bij ons nu echt multidisciplinair aangepakt. Fysiotherapeuten, diëtisten, anesthesiologen, mdl-artsen, gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundigen: samen hebben we gekeken naar hoe we onze zorg beter kunnen laten aansluiten op de patiënt, met de kennis die we hebben.’
Eten en drinken voor de operatie
Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt dat er minder middelen nodig zijn voor een goede anesthesie. Het is daarom niet langer nodig om heel lang van te voren nuchter te zijn en de patiënt moet tot 2-3 uur voor de operatie juist veel limonade met suiker drinken. Zo wordt de anesthesie ook sneller afgebroken na de operatie en is de patiënt weer sneller helder. Na de operatie krijgt de patiënt een eiwitdoel per dag mee, waarbij de patiënt de voeding opbouwt naar wat lukt.
Aandacht op beweging kort vóór en na de operatie
Tot aan het moment dat de patiënt naar de operatiekamer gaat, vragen we hem in beweging te blijven. En na de operatie, zodra de patiënt helder is, gaat hij terug naar de verpleegafdeling waar hij direct zijn gewone kleren aankrijgt. En dan bewegen! De fysiotherapeut en verpleegkundige helpen de patiënt hier bij. Beweging is belangrijk om vermijdbaar verlies van spierkracht en conditie te voorkomen en werkt bevorderend voor het herstel.
Snoerloos
Hoe sneller de katheter uit kan, des te sneller de patiënt weer mobiel is. Datzelfde geldt voor het infuus. Dus na de operatie wordt de patiënt met zo min mogelijk snoeren terug naar de afdeling gebracht.
Mantelzorger betrokken bij zorgproces
Door de mantelzorger te betrekken bij de zorg, verloopt de overgang naar huis soepeler en is daar minder thuiszorg of revalidatie nodig. De mantelzorger kan zelfs blijven slapen op de patiëntkamer.
Informatievoorziening
De informatievoorziening is aangepast en gedoseerd per stap in het zorgpad. Met een goede informatievoorziening, zoals een uitgebreid filmpje, nemen we de patiënt en mantelzorger mee in het traject zodat zij ook weten wat ze hiervan kunnen verwachten en wat ze hierin zelf kunnen doen.