GEM-team: ‘Bij 1 op de 3 patiënten een extra diagnose’
Het GEM (Geriatric Emergency Medicine)-team bestaat nu 1 jaar op de SEH van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Dit team ondersteunt de zorg voor de kwetsbare ouderen. Hoe is dit eerste jaar gegaan? Een terugblik met basisarts Fleur Maas en projectleider Rianne Mulder-van Asselt.
Het GEM-team is ter ondersteuning van de zorg voor kwetsbare ouderen vanaf de SEH. Doel van het project was onder andere om te kijken of de in- en doorstroom vanaf de SEH beter kon. Dit is niet alleen gunstig voor de SEH, maar voor de hele kliniek.
Rianne Mulder: ‘En daarnaast hadden we nog een aantal doelstellingen opgesteld. Zo wilden we dat het GEM-team bij ging dragen aan een aantal indicatoren vanuit de IGJ, zoals het vallen en het delier. En dat zorgverleners de kwetsbare patiënten herkennen. Daardoor hoopten we op minder (her)presentaties op de SEH en dat we voorkomen dat patiënten worden opgenomen terwijl die eigenlijk niet in het ziekenhuis horen te zijn. En we kunnen nu zeggen dat we heel goed op weg zijn!’
In totaal 905 patiënten door het GEM-team gezien
De afgelopen 12 maanden zijn er in totaal 905 patiënten door het GEM-team gezien. Dat is een heel mooi begin. Bij meer dan 300 patiënten werd een extra diagnose gesteld dan waarvoor ze in eerste instantie op de SEH kwamen.
Fleur Maas: ‘Als er een patiënt van 70 jaar of ouder op de SEH wordt gepresenteerd, starten we ook het zorgpad kwetsbare ouderen. Bij het starten van dit zorgpad hoort een aantal extra handelingen. Zo wordt er standaard een ECG gemaakt, wordt er bloed geprikt en kijken we naar de medicatie. Hierdoor vonden we vaak een extra diagnose, zoals: (beginnende) dementie, een hartinfarct, bloedarmoede of nierfunctiestoornissen. Naast het behandelen van bijvoorbeeld een breuk (met gips) denken we vanuit het GEM-team onder andere mee over de oorzaak van de val en zien we dat hier een blaas-/longontsteking, griep of bijwerking van medicatie aan ten grondslag kan liggen.’
Meer dan 500 patiënten kregen een wijziging van medicatie: vooral afbouwen of stoppen. Bij meer dan 50 patiënten werd er gewisseld van hoofdbehandelaar.
Daarnaast maakt het GEM-team ook een inschatting over de juiste nazorg voor de patiënt: thuis of op een andere (tijdelijke) plek zoals een eerstelijnsverblijf of revalidatie.
Naast de successen blijven er nog altijd wat verbeterpunten
Rianne Mulder: ‘Natuurlijk blijven er nog altijd wensen en punten om te verbeteren. Die hopen we de komende tijd op te pakken. Zo zou het mooi zijn als we op de SEH de behandelkamers optimaliseren zodat alle controles op dezelfde plek gedaan kunnen worden. Maar bovenal zijn we trots op het afgelopen jaar en wat we hebben bereikt. Met het GEM-team zorgen we ervoor dat de kwetsbare patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt!’