{}

Gezocht: deelnemers leefstijlinterventiestudie diabetes type 2

22 October 2021

Binnenkort start een onderzoek naar de effecten van een leefstijlprogramma voor mensen met diabetes type 2: de SALUD-studie. Om deelnemers te werven voor deze leefstijlinterventiestudie zoeken de onderzoekers huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten in Gelderland.

Het SALUD-leefstijlprogramma is ontwikkeld in samenwerking met diabetespatiënten, huisartsen, diëtisten en praktijkondersteuners. Het programma helpt mensen om gezonder te gaan eten, wat kan ondersteunen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel op lange termijn, waardoor de kans op complicaties verkleind kan worden. Ook kan het helpen bij afvallen, wat ook de kans op complicaties op de langere termijn verkleint.

Het dagelijks leven

In de studie formuleren deelnemers eigen gezondheidsdoelen om gezonder te gaan eten en leven. Ze zullen op holistische wijze in het dagelijks leven met deze doelen aan de slag gaan. Het ontwikkelen van eigen identiteit, sociale steun, voedselvaardigheden en het omgaan met stress zijn belangrijke pijlers in het SALUD-programma. Kristel Polhuis, promovendus aan Wageningen University & Research: ‘In de SALUD-studie wordt ervan uitgegaan dat de beperkte aandacht voor de alledaagse context waarin mensen met diabetes type 2 voedselveranderingen moeten organiseren een belangrijke barrière vormt voor gezond eten. Mijn doel is daarom om een leefstijlinterventie te ontwikkelen en te evalueren waarbij de context van het dagelijks leven centraal staat.’

Eetgedrag veranderen

De studie onderzoekt of het eetgedrag van mensen met diabetes type 2 kan verbeteren met behulp van het SALUD-programma. De controlegroep krijgt reguliere zorg bij diabetes type 2 en de interventiegroep volgt in groepjes van zeven personen het online SALUD-programma. De interventie duurt 24 weken waarbij deelnemers drie keer vragenlijsten invullen en waarvan drie keer het gewicht en de heup- en buikomtrek gemeten wordt.

Hulp bij werving

Kent u diabetes type 2 patiënten die wellicht willen deelnemen? Kijk hier voor meer informatie. De studie zal naar verwachting eind dit jaar uitgevoerd worden.


Bron:
Alliantie Voeding voor de Zorg Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules