Gezond eten is de norm in Ziekenhuis Gelderse Vallei
Gestoofde zalmfilet, maaltijdsalade couscous en een broodje gegrilde groente met hummus. Zomaar een greep uit de menukaart van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het ziekenhuis, dat zich al sinds 2016 het Voedingsziekenhuis van Nederland mag noemen, werkte de afgelopen 2 jaar hard aan het verbeteren en verduurzamen van het voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee geeft het ziekenhuis invulling aan de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in Voeding’ dat het in 2020 ondertekende, aansluitend op het Nationaal Preventieakkoord.
In de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord staat dat alle Nederlandse ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. Ziekenhuis Gelderse Vallei besloot deze doelstelling versneld uit te voeren. Voorzitter raad van bestuur Marjolein de Jong: ‘We weten dat goed eten, naast voldoende bewegen en slapen, een belangrijke voorwaarde is voor een goede gezondheid. Dat geldt voor mensen die ziek zijn of herstellen van een operatie, maar ook voor mensen die willen voorkomen dat ze ziek worden. Ziekenhuis Gelderse Vallei investeert daarom al tientallen jaren in het toepassen van goede voeding in de zorg. Het versneld behalen van deze doelstelling is dus een logische stap. De extra kennis en ervaring die we de afgelopen 2 jaar hebben opgedaan delen we breed, zodat anderen ervan kunnen leren. Zo willen we bijdragen aan een gezonder Nederland.’
Stimuleren gezonde keuzes te maken
Het ziekenhuis heeft niet alleen het aanbod veranderd, maar stimuleert patiënten, bezoekers en medewerkers ook gezondere keuzes te maken. ‘We willen dat de gezonde keuze de makkelijke en lekkerste keuze wordt’, vertelt Coralie Azzouzi, hoofd hoteldienst van het ziekenhuis. ‘We verrassen met originele gerechten die bereid zijn met gezonde producten. Denk bijvoorbeeld aan een pizza portobello gevuld met groente en tomatensaus. Dat klinkt heerlijk toch?’
Optimaal werken aan herstel
De koks bereiden deze gerechten dagelijks in de keuken van Ziekenhuis Gelderse Vallei, zodat deze altijd vers zijn. ‘Dat is bijzonder voor een ziekenhuis’, vertelt Azzouzi. ‘Patiënten waarderen ons eigen voedingsconcept ‘Zorg met Goede Voeding’ enorm. Dat is waar het uiteindelijk ook om gaat. Onze patiënten de mogelijkheid geven goed te eten zodat ze optimaal kunnen werken aan hun herstel.’
Met dit voedingsconcept werkt het ziekenhuis ook aan duurzaamheid. ‘We gebruiken streekproducten van lokale producenten, proberen voedselverspilling te verminderen en meer vegetarische opties aan te bieden.’
Geen btw op groente en fruit
In het personeelsrestaurant van het ziekenhuis is het aanbod ook aangepast. Er worden meer volkorenproducten, minder rood en bewerkt vlees en meer vegetarische maaltijden geserveerd. Het ziekenhuis zet nog een stap extra en rekent vanaf nu geen btw meer op de prijs van groente en fruit. Marjolein de Jong: ‘Er werken ruim 2600 mensen bij Ziekenhuis Gelderse Vallei. Goed eten helpt hen fit en vitaal te blijven. We vinden dat de gezonde keuze ook goed betaalbaar moet zijn en daarom hebben we dit besloten.’
Voorhoedeziekenhuis
Het onderwerp gezonde voeding is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, dat in 2018 is ondertekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en 70 partijen. Waaronder de Alliantie Voeding in de Zorg – waar Ziekenhuis Gelderse Vallei medeoprichter van is - en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De groep voorhoedeziekenhuizen bestaat uit 20 Nederlandse ziekenhuizen. Zij behalen nu versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle Nederlandse ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben. De afgelopen 2 jaar werkten ze samen binnen Goede Zorg Proef Je. Het project van de Alliantie Voeding in de Zorg dat ondersteund wordt door VWS.Fotobijschrift: Gezond eten is de norm in Ziekenhuis Gelderse Vallei — foto van het Voedingscentrum
Nieuwsoverzicht