{}

Gezondheid en laaggeletterdheid

30 September 2022

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Dit heeft invloed op hun gezondheid. Zij missen namelijk hierdoor de vaardigheden om goed te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg. Ziekenhuis Gelderse Vallei besteedt daarom aandacht aan laaggeletterdheid.

Het ziekenhuis streeft er naar om voor iedere folder of andere vorm van voorlichting taalniveau B1 te gebruiken. Dit staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1.

Daarnaast krijgen onze zorgverleners tips voor begrijpelijke communicatie en informatie hoe zij signalen van laaggeletterdheid kunnen herkennen. Bijvoorbeeld aan de hand van de terugvraagmethode: Ik wil graag weten of ik het allemaal duidelijk heb uitgelegd?
Kunt u in een paar zinnen vertellen wat ik u zojuist heb verteld?

Kan onze voorlichting beter?

Wij horen heel graag van verwijzers als wij hierin nog verdere verbetering kunnen brengen. Bij voorbeeld als u merkt dat een van uw patiënten onze informatie niet begreep. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie ((0318) 43 57 46) of mailen naar communicatie@zgv.nl


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules