{}

Levermetastasen wegsnijden of wegbranden?

04 July 2024

Om levermetastasen tot 3 cm te behandelen kan gekozen worden voor een operatie of een ablatie. In een grootschalig onderzoek werd onderzocht wat de beste methode is.

Ableren of opereren?

Bij een grote internationale studie naar behandelmethodes van leverkanker heeft Ziekenhuis Gelderse Vallei een grote bijdrage geleverd. Meerdere ziekenhuizen uit Nederland, België en Italië deden mee aan deze studie waarbij 300 patiënten jarenlang na hun ingreep zijn gevolgd. Er is gekeken naar de verschillen tussen de behandelmethodes: opereren of ableren. De studie is onlangs afgerond met als duidelijk resultaat:

  • Ableren verlaagt substantieel de sterftekans tijdens de ingreep en ligduur in het ziekenhuis
  • Ableren was net zo goed of beter bij het verwijderen van kleine uitzaaiingen
  • Ableren en opereren leveren beiden dezelfde korte- en lange termijn overlevingskans

Daarnaast zijn er ook voor de patiënt voordelen van ableren: bij een percutane ablatie kan de patiënt meestal de volgende dag naar huis, de fysieke impact van de ingreep is veel kleiner, het herstel daardoor sneller en er zijn minder risico’s op complicaties.

Veel expertise

Ziekenhuis Gelderse Vallei is het levercentrum binnen het ARTZ-netwerk. Vrijwel alle patiënten uit de regio’s Doetinchem, Arnhem en Ede, krijgen bij ons de ingreep. Hierdoor hebben we onze expertise op het verwijderen van levertumoren en -uitzaaiingen steeds meer kunnen vergroten en zijn we hier als ziekenhuis goed op ingericht.

De eindresultaten bevestigen de huidige werkwijze van ons ziekenhuis en ARTZ. In veel andere ziekenhuizen wordt vaak gekozen voor een operatie als lokale behandeling voor levermetastasen. In het gezamenlijke MDO van ARTZ wordt voor elke patiënt afzonderlijk bepaald wat de beste ingreep is. Dat is afhankelijk van de omvang van de metastase, de ligging en de conditie van de patiënt. Soms wordt er gekozen voor een operatie, soms voor een ablatie en een combinatie is ook mogelijk.

Het onderzoek is op 2 juni gepresenteerd op de American Society of Clinial Oncology in Chicago en wordt binnenkort ook als artikel gepubliceerd.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules