{}

MML vermeldt in rapport of uitslag is gemeld bij GGD

15 April 2022

De Wet Publieke Gezondheid schrijft voor dat artsen, medisch microbiologische laboratoria (MML) en hoofden van instellingen bepaalde infectieziekten moeten melden aan de GGD. Ook als het MML heeft gemeld, heeft de aanvragend/ontvangend arts meldingsplicht.

De “dubbele” melding van zowel behandelaar als laboratorium voorkomt dat belangrijke signalen te laat worden opgemerkt. Melden is verplicht en het is strafbaar als dit achterwege wordt gelaten. Het MML doet automatisch melding bij de GGD wanneer een uitslag daartoe aanleiding geeft.

Niet altijd was duidelijk voor de aanvrager wanneer het MML een uitslag bij de GGD gemeld heeft, daarom staat nu de volgende toelichting in het rapport:
‘Deze uitslag is door het laboratorium gemeld aan de GGD. Wanneer aan criteria voor meldingsplicht wordt voldaan geldt meldingsplicht voor zowel aanvragend arts als laboratorium. Het laboratorium meldt op basis van de uitslag en houdt geen rekening met evt benodigde klinische gegevens. De meldingscriteria per ziektebeeld zijn terug te vinden via https://lci.rivm.nl/meldingsplichtige-ziekten’.

Omdat het MML vaak niet over de klinische gegevens beschikt die meewegen of er sprake is van meldingsplicht, melden wij op basis van de uitslag. Niet altijd hoeft de aanvragend arts ook melding te doen bij de GGD.

De meldingscriteria zijn per ziekte te vinden in de betreffende LCI-richtlijn. In de LCI-richtlijn van het betreffende ziektebeeld staan de meldingscriteria beschreven onder het kopje Maatregelen.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules