{}

Mantelzorgprogramma

24 December 2021

Ziekenhuis Gelderse Vallei vindt de taak van mantelzorgers heel belangrijk. Daarom zette zij een mantelzorgprogramma op. In dit programma worden mantelzorgers al tijdens de opname intensief betrokken bij de zorg voor een patiënt. Zo leren zij hoe zij hier thuis mee door kunnen gaan.

Bij het herstellen van een operatie komt er veel op patiënten af. Het kan fijn zijn om alle informatie te delen met iemand die dichtbij hen staat. Deze mantelzorgers leren tijdens de opname hoe zij hun naaste kunnen ondersteunen bij het in en uit bed komen, bij het eten, drinken en de dagelijkse verzorging, zoals tandenpoetsen en aankleden.

Positief effect op herstel

Chirurg Tjarda van Heek vertelt dat mantelzorg een positief effect heeft op het herstel van patiënten. ‘Doordat mantelzorgers dichtbij de patiënt staan, voelt de patiënt zich op zijn of haar gemak. Ze kunnen eerder naar huis, hebben minder complicaties en worden minder vaak opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Ook wordt de verpleegkundige ontlast. Door collegiale crowdfunding kon het programma zich verder ontwikkelen, waardoor er nu al twee speciaal ingerichte mantelzorgerkamers zijn.’

Het DarmLeverCentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei startte eind 2020 met het mantelzorgprogramma. Patiënten van 70 jaar of ouder die een grote buikoperatie ondergaan en patiënten die bij hun operatie een stoma krijgen, komen hiervoor in aanmerking.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules