{}

Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’

28 May 2021

Vanaf 17 mei is het mogelijk om voor 2 vakgroepen (cardiologie en heelkunde) een Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’ aan te vragen bij de medisch specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Urologie start hiermee op 1 juni. Vanaf die data kunnen huisartsen via ZorgDomein een advies vragen aan een medisch specialist van één van deze specialismen. Patiënten worden op deze manier minder vaak doorverwezen naar het ziekenhuis.

Via ZorgDomein kan de huisarts zo in niet-acute situaties een laagdrempelig advies aan een medisch specialist vragen. De aanleiding kan zijn: twijfel over diagnose en beleid of ongerustheid bij de patiënt. Het betreft een gezondheidsprobleem waarvoor de patiënt niet onder behandeling is in de 2e lijn en doorverwijzing onnodig lijkt.
Het betreft een gezondheidsprobleem, waarvoor de patiënt niet onder behandeling staat in de tweede lijn.
Het doel van het Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’ is om hiermee een deel van de doorverwijzingen naar de tweede lijn te voorkomen. Geheel in de gedachte: de juiste zorg op de juiste plek. Daarnaast kan door het bieden van het 1ste lijns digitaal advies het aantal ongeplande telefonische intercollegiale consulten worden teruggebracht. De patiënt spreekt zijn eigen risico niet aan en huisarts en specialist worden vergoed voor deze consult-route. Voor spoed blijft de telefoon uiteraard de aangewezen route.

Werkwijze

Vanaf 17 mei kunnen huisartsen via ZorgDomein een Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’ aanvragen voor cardiologie of heelkunde en vanaf 1 juni ook voor urologie. Het is ook mogelijk bijlagen mee te sturen. Binnen maximaal 72 uur ontvangt de huisarts het antwoord als een brief in diens Edifact postbus.
De huisarts blijft hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor de communicatie naar de patiënt over het aanvragen van het advies en de terugkoppeling ervan.

Pilot en evaluatie
Het Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’ wordt gedurende circa 3 maanden als pilot aangeboden voor cardiologie, heelkunde en urologie. Hierna wordt het geëvalueerd en uitgebreid naar andere vakgroepen. Teledermatologie en Telenefrologie blijven gedurende de pilotperiode beschikbaar via de route ‘Teleconsult – TCCN’ en gaan daarna over in het Meekijkconsult ‘1ste lijns digitaal advies’.

Vallei Vitaal

Ziekenhuis Gelderse Vallei, Menzis, Huisartsen Gelderse Vallei, Pro Persona, Charim, Icare, Norschoten, Opella, Santé Partners, Vilente en ZinZia voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde regio Gelderse Vallei. Daarom zijn zij het programma Vallei Vitaal gestart, met nieuwe projecten en initiatieven op 5 gebieden: Juiste zorg op de juiste plek, ouderenzorg, chronische zorg, acute zorg en geestelijke gezondheidszorg. Het Digitaal Advies is één van de projecten die van start zijn gegaan binnen het thema ‘Juiste Zorg op de juiste plek’.

Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules Deferred Modules