{}

Minder naar het ziekenhuis door Digitaal Advies

26 January 2023

In 2022 hebben 184 Gelderse huisartsen ruim 3.000 keer het Digitaal Advies gebruikt om een medisch specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei een vraag te stellen. Hierdoor hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis, terwijl zij wel de juiste behandeling krijgen.

‘Als het geen spoed betreft kan een huisarts uit de regio Gelderse Vallei laagdrempelig een advies vragen aan een medisch specialist van Ziekenhuis Gelderse Vallei’, vertelt Karel Kasbergen, huisarts en lid van de werkgroep Digitaal Advies. ‘Dit doen zij bijvoorbeeld als ze twijfelen over de diagnose of de behandeling of als de patiënt ongerust is, waarbij een doorverwijzing naar de specialist niet nodig is.’

Het gaat dan om gezondheidsproblemen, waarvoor de patiënt niet al in Ziekenhuis Gelderse Vallei komt. Elly Martens, programmamanager bij Huisartsen Gelderse Vallei: ‘De huisarts blijft de behandelend arts en bespreekt met de patiënt het aanvragen van het advies en het antwoord van de specialist.’ De huisarts krijgt vaak binnen 24 uur, en in 95% van de gevallen binnen 72 uur, een reactie van de medisch specialist.

Minder naar het ziekenhuis, geen eigen risico en meer zekerheid

‘We zijn met het Digitaal Advies begonnen om te voorkomen dat patiënten onnodig worden verwezen naar het ziekenhuis. Het is voor de patiënt fijn dat deze minder naar het ziekenhuis hoeft, niet het eigen risico aanspreekt en het dossier completer is’, aldus chirurg Erik Ponfoort. Brenda Pekkeriet, huisarts bij Huisartsenzorg Pekkeriet in Ede, vult aan: ‘Ik gebruik het niet altijd om een verwijzing te voorkomen, maar vooral als ik een vraag heb of twijfel. Het grote voordeel voor de patiënt is dan ook dat ik met een specialist overleg. Zo heeft de patiënt net wat meer zekerheid en worden ze gerustgesteld. Je merkt dat ze dat fijn vinden.’

Uitbreiding digitaal advies

Naast cardiologie, chirurgie, geriatrie, gynaecologie, interne geneeskunde, KNO, kindergeneeskunde, longgeneeskunde en MDL, doen ook neurologie, orthopedie, sportgeneeskunde, het pijncentrum en urologie mee aan het Digitaal Advies. De verwachting is dat de komende maanden ook de laatste vakgroep(en) aansluit(en) bij het digitaal advies.

Ook behoefte bij andere verwijzers

Ton Knevel, Manager Strategische Allianties bij Ziekenhuis Gelderse Vallei: ‘Gedurende dit project merken we dat er ook behoefte is aan deze adviesvorm bij andere verwijzers, zoals de specialist ouderengeneeskunde in het verpleeghuis. Er wordt onderzocht wat de mogelijkheden hiervoor zijn.’

Digitaal Advies onderdeel van Vallei Vitaal

In de regio Gelderse Vallei werken we samen aan toegankelijke en betaalbare zorg die past bij de patiënt/cliënt. Dat is de ambitie van Vallei Vitaal, een gezamenlijk netwerk van verschillende zorgverleners uit de Gelderse Vallei. Centraal in het netwerk staat de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners in de regio en concrete, praktische oplossingen voor problemen die zorgverleners nu al ervaren.
Inmiddels lopen er 9 projecten binnen de 4 kernthema’s van Vallei Vitaal: Kwetsbare ouderen, Chronisch zieken, Acute zorg en Psychisch kwetsbaren.
Deelnemende organisaties zijn: Huisartsen Gelderse Vallei, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Santé Partners, Pro Persona, Vilente, Zorggroep Charim, Opella, Norschoten, Zinzia, Icare en Menzis.


Nieuwsoverzicht
Suggesties?
Complementary Content Deferred Modules
${loading}
Deferred Modules